Hirdetés

Évek óta sejtették, de tavaly ősszel be is bizonyosodott, hogy jelentősen szennyezett a talaj Budakalász központjában. Az egykori textilgyár területén e szennyezés nehezíti a terület hasznosítását, de problémát jelenthet a Szentendrei Regionális Déli Vízbázis számára is. A helyzet pontos felmérése és rendezése meghaladja a kisváros anyagi lehetőségeit.

Régóta rebesgették, hogy a Budakalászon, az egykori textilgyár területén ipari szennyezés lehet. Erre egy tavaly novemberi környezetvédelmi vizsgálat szolgálatot bizonyítékot. A talaj- és talajvízmintákban változó eloszlásban, de helyenként aggasztóan nagy koncentrációban találtak különböző kőolajszármazékokat, aromás szénhidrogéneket.

A szennyezőanyagok jelenléte nem csak azért problémás, mert a város központjában van, és nehezíti az egykori ipari terület hasznosítását, de azért is, mert a térség a Szentendrei Regionális Déli Vízbázis védőövezetéhez tartozik. A kárfelmérés és kármentesítés várhatóan vaskos költségei pedig meghaladják a város anyagi lehetőségeit, ehhez – miután az egykori textilgyár már nem létezik – állami segítségre lehet szükség.

Az önkormányzat korábban a Pest Megyei Kormányhivataltól, illetve az Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kért információkat, az ügyben. A jelzett hivatalokat a HVG is megkereste, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelezte, “a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően megindította a kivizsgálási eljárást”. A lap addig is megnézte, milyen problémával állunk szemben. Íme:

 

Kapcsolódó anyagok:

Súlyos talajszennyeződés teheti tönkre a dunakanyari vízbázist

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás