Hirdetés

Egy brit tanulmány megerősítette, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás növeli az élelmiszer-pazarlást. Ezzel megcáfolták azt az elképzelést, hogy a műanyag csomagolás meghosszabbítja az eltarthatóságot, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

brit Wrap fenntarthatósági jótékonysági szervezet 18 hónapig tartó tanulmányban vizsgálta a műanyagba csomagolt banán, brokkoli és uborka árusítását. Megállapították, hogy

a legtöbb esetben a műanyag csomagolás csak kis mértékben vagy egyáltalán nem hosszabbította meg az eltarthatóságot, még a hűtőszekrényben sem. Így az emberek arra kényszerültek, hogy kidobják a termékeket, és még többet vásároljanak.

A világban az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszerek egyharmada elvész vagy elpazarolódik, ami évente mintegy 1,3 milliárd tonnát tesz ki. Nagy-Britanniában a „legnagyobb bűnösök” az ételek kidobásában a háztartások, utánuk jönnek az éttermek és a kiskereskedelem. Nagy-Britanniában évente csaknem félmillió tonna friss zöldség és saláta, valamint negyedmillió tonna friss gyümölcs megy kárba, mert a műanyag csomagolásban túléretté vagy penészessé válnak.

A brit kutatás megállapította, hogy ha az almát, banánt, brokkolit, uborkát és burgonyát darabonként adnák el, nem pedig műanyag csomagolásban, akkor több mint 10 300 tonna műanyagot és körülbelül 100 000 tonna élelmiszert takaríthatnának meg- írta a finedininglovers.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás