A rovat kizárólagos támogatója

A karácsonyi vásárlási roham kapuja, a Black Friday számos akcióval várja évek óta Magyarországon is a vásárlókat. Bár a koronavírus az akciós napokra is hatással lesz, nemzetközi előrejelzések így is forgalmas időszakra számítanak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete útmutatója sokat segíthet abban, hogy a Fekete Péntekkel jól járjunk és ne csalódjunk utólag.

Bár az idei Black Friday a koronavírus-járvány miatt más lesz, mint az eddigiek, akciókkal most is készülnek a boltok, és a szakértők forgalmas időszakra számítanak. A Black Friday idén november 27-ére esik, de sok kereskedő nem csak ezen az egy napon, hanem már újabban a teljes Black November hónap alatt várja leértékelésekkel a vásárlókat. Az akciók között pedig most sem lesz egyszerű eligazodni, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) összeszedte, mire érdemes mindenképpen figyelni vásárlás előtt.

  1. Mire van szükségünk és mire nem?

A vásárlás előtt fontos reális képet kapnunk arról, mire van valójában szükségünk. Akármennyivel is olcsóbb valami az akciók alatt, ha arra egyébként nincs szükségünk, akkor csökkentett áron is pénzkidobás megvásárolni.

A Tudatos Vásárlók szerint érdemes alapos leltárt tartani otthon, ez remek lehetőség arra is, hogy átnézzük és kiszelektáljuk azokat a tárgyakat, amelyek már nincsenek használatban. A még használható, jó állapotban lévő, ám feleslegessé vált műszaki cikkeket el is lehet adni vagy jótékony célra felajánlani, a teljesen használhatatlan daraboktól pedig megszabadulni.

A használt cikkeinket Magyarországon is több online piactéren értékesíthetjük. A Tudatos Vásárlók nemrég összehasonlította a három legnagyobbat: a Vaterát, a Jófogást és a Facebook Marketplace-t. Megnézték, melyiken mennyire egyszerű regisztrálni, milyen költségekkel jár a hirdetés és meddig tart a hirdetésünk kiemelése, melyiken milyen típusú vesznek meg tőlünk hamarabb, van-e itt is jogunk a szavatosságra? A részletekről hamarosan olvashatunk az Egyesület honlapján.

Ha megunt dolgainkat továbbadjuk, azzal nem csak pénzhez jutunk, de hulladékot sem gyártunk. Fontos, hogy a műszaki tárgyakat senki ne a kukába dobja! Az ENSZ 2019-es adatai szerint például a világon évente közel 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik, ennek pedig mindössze 20 százalékát hasznosítják újra.

Ráadásul ebből az 50 millió tonnából 2050-re könnyen 120 millió tonna lehet. A Tudatos Vásárlók éppen ezért évek óta arra ösztönöz mindenkit, hogy igyekezzen figyelni erre. A Fővárosi Közterület-fenntartó hulladékudvarai például elektronikai hulladékot is kezelnek, a leadható hulladékfajtákról a cég weboldalán lehet tájékozódni

Azt is fontos tudni, hogy, ha új háztartási gépet vásárol valaki, a kereskedők a régit visszaveszik. A lehetőséggel a fogyasztók is egyre tudatosabban élnek: a MediaMarkt műszaki áruházlánc és az Inter-Metal Recycling Kft. adataiból kiderült, 55%-kal több, összesen 1067 tonna e-hulladékot sikerült begyűjteni a háztartásoktól 2020 szeptemberéig. A leadott elektromos és elektronikus hulladékok közel 80%-a háztartási nagygép és hűtőgép, de háztartási kisgépek és képmegjelenítő berendezések (monitorok, televíziók) is szép számmal kerültek az utca vagy a háztartási hulladéklerakók helyett a hulladékhasznosító telepre.

  1. Mennyibe kerül? Tényleg?

Ha sikerült döntenünk, és tényleg szükségünk van valamire, érdemes határozott elképzeléssel nekivágni a leárazásoknak, és célirányosan a kiválasztott terméket keresni. Természetesen van olyan, hogy egy-egy termék tényleg kivételesen jó áron van, ha szükség van rá, akkor persze érdemes megvenni. Ez is a tudatos vásárlás része. Ahogy az is, ha egy-egy sokáig eltartható termék – legyen az akár élelmiszer – olcsón megvásárolható, akkor kicsit többet venni belőle. Ám a mostani járvány miatt érdemesebb elkerülni a felhalmozást célzó vásárlásoknak, tavasszal ugyanis előfordultak átmeneti hiányok a pánikvásárlások miatt.

Az élelmiszereken érdemes megnéznünk a minőségmegőrzési időt és átgondolnunk, mennyi tudunk elfogyasztani belőle.

  1. Online? Mennyire zöld?

A vásárlások a pénztárcák mellett a Földre is hatással vannak. Idén a koronavírus-járvány miatt várhatóan többen dönthetnek az online vásárlás mellett, ami a környezetet is megterheli. A Bustle 2019-ben kérdezett meg környezetvédelmi szakértőket a Black Friday hatásairól annak fényében, hogy 2018-ban csak a brit vásárlók 1,49 milliárd fontot költöttek online.

Az online vásárlásnál ugyanis a termék legyártása mellett annak csomagolása, a kiszállításhoz való csomagolása és a szállítása is mind hatással van a környezetre. Abba is érdemes belegondolni, hogy az online megvásárolt és utána valamilyen okból visszaküldött termékek még többet utaznak, hiszen sok esetben futár jön ki a visszaküldésre ítélt termékekért és viszi vissza a raktárba. Ráadásul, ha a világon mindenki annyit fogyasztana, mint az átlag európaiak, akkor a globális erőforrások három-négyszeresére lenne szükség.

  1. Vásárlás hosszú távra

A koronavírus-járvány miatt bár csökkenhet a forgalom az üzletekben, a teljes szezonban az ünnepi eladások, ha minimálisan is, de növekedhetnek az egyik legismertebb globális nemzetközi tanácsadó cég, a Deloitte szerint. A silány minőségű, olcsó áruk pedig hamar a kukában landolhatnak.

Ha valaki hosszútávra szeretne vásárolni, érdemes utánanéznünk a termékek paramétereinek, a lehető legjobban megismerni például egy mosógép vagy hűtőgép műszaki jellemzőit. Fontos például tisztában lenni azzal, hogy mennyi fogyaszt, azaz milyen kiadásokra számíthatunk hosszú távon.

A Tudatos Vásárlók rendszeresen hasonlítja össze a magyar piacon kapható termékeket, és sokéves tapasztalatuk, hogy az alacsony ár önmagában nem jelent gyengébb minőséget, a  legdrágább verzió nem feltétlenül a legjobb, a legjobb energetikai besorolású termék magas ára miatt nem mindig hozza vissza az árát. Érdemes ezért elolvasni független laboratóriumok tesztjeit is egy-egy vásárlási döntés meghozatala előtt. A TVE évek óta publikálja független, nemzetközi laboratóriumban végzett ingyenes és fizetős tesztjeit, amelyek megkönnyítik a különböző termékek közötti választást.

  1. Vigyázat az akciókkal!

A Black Friday időszakában rengeteg leértékeléssel és számtalan csábító ajánlattal lehet találkozni a boltokban és a webshopokban is. Ha megvan, hogy pontosan melyik termékre van szükségünk, akkor érdemes a kiválasztott termék árát több kereskedőnél is ellenőrizni, ugyanis könnyen lehet, hogy máshol, akár akció nélkül is, olcsóbban elérhető a kiválasztott használati tárgy. Az egyik legelismertebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports arra is felhívja a figyelmet, hogy az ár mellett fontos a kereskedő megbízhatósága, online vásárlás alkalmával ellenőrizze a szállítási feltételeket, díjakat és a visszaküldési lehetőségeket.

+1 Tesztekre fel!

Az egyéni igényeknek és büdzsének megfelelő termékek kiválasztásában sokat segíthetnek a termékértékelő tesztek. A Tudatos Vásárlók Egyesülete által publikált tesztek például különböző szempontok szerint rangsorolják többek között például

A teszteredményekből látható, hogy az ár ugyanis sokszor nem jelent garanciát, azaz nem feltétlenül a legdrágább termék a legjobb, így spórolni is lehet a megfelelő kiválasztásával. A tesztek abban is segítenek, hogy hosszú távon is megérje a beruházás: azaz a kezdetben akár olcsóbb, de például az áramot zabáló gép helyett egy kisebb fogyasztásút választani.

MIÉRT KELL FIZETNI A TESZTEKÉRT?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által publikált tesztek egy részéért fizetni kell, egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása. Az ICRT és a Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta publikálja a szóban forgó teszteket, amelyek segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani. Lényeges, hogy a sokéves tapasztalat alapján a legtöbb teszt arra jutott, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet, a tesztekből pedig az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni. A TVE szerint a tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás