Hirdetés

560 megawattal csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű kedden és szerdán a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt – számolt be az MTI az Országos Atomenergia Hivatalra hivatkozva. Mi lesz, ha esetleg beindul Paks2?

A július 18, keddi 320 megawatt teljesítménycsökkentést követően szerdán 15 órától további 240 megawattal csökkentették az erőmű teljesítményét. A módosítást a vízre vonatkozó környezetvédelmi korlátok miatt vezették be, a nukleáris biztonság szintjét nem befolyásolja. Aggódni azért nem kell, mert olyan technológiák is rendelkezésre állnak, amik az átlagosnál 90 százalékkal alacsonyabb vízhozam, illetve magas vízhőmérséklet mellett is biztosítani tudják a biztonságos működést.

A atomerőmű belső szabályzata 29,5 Celsius-fokos beavatkozási határt állapított meg. Amennyiben ezt eléri a víz hőmérséklete, onnantól 0,1 fokonként 80 megawattal kell csökkenteni a teljesítményt, egészen addig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet. Az Atomenergia Hivatal folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát, 100 megawattot meghaladó teljesítményváltozásról pedig be is számolnak.

Legutóbb egy hete írtuk:Túl meleg a Duna, csökkenteni kellett a paksi atomerőmű teljesítményét

Nyitókép illusztráció: A paksi erőmű kifolyó hűtővízcsatorna sárgás büdös hab a víz felszínén a kifolyócsatornánál forrás: átlátszó
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás