Hirdetés
(X)

A szén-dioxid kibocsátást gyakran tartják a globális felmelegedés egyik okának a CO2 jelentős üvegházhatása miatt. Az európai CO2 kibocsátás mintegy 38 %-áért az energiatermelés a felelős. A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy hosszú távon a fenntartható energiatermelés kulcspontja a CO2 kibocsátás-csökkentése.

 

 

 

 

 

Az egyik széles körben vizsgált megoldás a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére a gáz megkötése mikroalgák felhasználásával. A mikroalgák gyorsan szaporodó, fotoszintetizáló, eukarióta szervezetek, amelyek sejtalkotó anyagaikat a légköri CO2 megkötésével és a vízben lévő szervetlen anyagok felvételével építik fel a nap energiáját használva. Mikroalgák alkalmazása tehát jelentősen csökkenti az energiatermelés környezetre káros hatásait, valamint értékes melléktermékeket eredményez, mint biodízel, különböző vitaminok, állati vagy emberi táplálék-kiegészítők.

A fosszilis energiahordozók egyre költségesebb kitermelhetőségének köszönhetően folyamatosan nő az alternatív üzemanyagok, mint például a bioüzemanyagok felhasználásának igénye. A biodízel az olajnövényeken kívül jó hatásfokkal állítható elő nagy lipidtartalmú mikroalgákból is. Az algákkal történő biodízel előállításnak több előnye is van. Mivel nagy mennyiségű olajat (lipidet) képesek akkumulálni és gyorsan szaporodnak, jóval kisebb területigénnyel állítható elő belőlük biodízel, mint a leghatékonyabb olajnövényekből. Ezen kívül nitrogén-, illetve foszforforrásként olyan alternatív anyagok is szóba jöhetnek, mint a szennyvíz. Szénforrásként ipari kibocsátásból származó CO2-t is használhatnak, így csökkenthetik az erőművek által is kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét. Az egyik gyakran használt rendszer, az ún. nyitott medence („open-pond”) a korlátozott terület és anyagi források miatt Európában nem gazdaságos. A másik megoldás a foto-biorektor, amely magas telepítési és üzemeltetési költsége miatt nem terjedt el a gyakorlatban. Olyan megoldásra van tehát szükség, amely hatékony és gazdaságos alga biomassza termelést biztosít, különösen a kis- és közép-vállalkozások számára.

Az Európai Unió által támogatott ALGADISK projekt célja egy moduláris, méret-növelhető, automata alga termelésére alkalmas biofilm reaktor fejlesztése, alacsony telepítési és működési költséggel. A reaktor fenntarthatósági és energetikai számítások alapján kerül megtervezésre oly módon, hogy ipari kibocsátásból származó szén-dioxid megkötése mellett értékes szerves termékeket állításon elő. A reaktor hatásfoka magasabb és a vízigénye alacsonyabb a ma alkalmazott módszereknél. A szén-dioxid megkötés és biomassza-termelés optimalizálása céljából az alga automata és folyamatos betakarítását tervezi a projekt, melynek további célja a megépített ALGADISK reaktor helyszíni (ipari) tesztelése is.

A projektben az ALGADISK reaktor fejlesztése mellett az algatermelést optimáló tervező szoftver rendszer kidolgozására is sor kerül. A felhasználó betáplálja a speciális igényeit és a körülményeket, a szoftver pedig megadja a reaktor rendszer technikai paramétereit. A tervező szoftver a reaktor energiamérlegét is optimalizálja, valamint segíti a végfelhasználókat abban, hogy értékeljék a lehetséges működtetési szcenáriókat.

Az optimalizálás elvégezhető például a legértékesebb termék előállítására vagy a lehető legtöbb szén-dioxid megkötésére. A tervező rendszer gazdasági, megvalósíthatósági és környezeti szempontú számításokat is végez. A javasolt rendszer elsősorban azon európai kis,- és középvállalkozások igényeihez illeszkedik, amelyek alga biomasszát terveznek termelni ipari kibocsátás felhasználásával.

A projektről bővebb információ a www.algadisk.eu honlapon található.

 
A három éves ALGADISK projektet (2012. január – 2014. december) a Confederacion Espanola De Fabricantes De Alimantos Compuestos Para Animales (Spanyolország) szövetség koordinálja az alábbi kutató partnerek valamint kis,-és középvállalkozások részvételével:
MFKK Feltaláló és Kutatóközpont Kft. (Magyarország), European Biomass Industry Association (Belgium), Fundacion CESFAC (Spanyolország), Olajgép-Tec Ipari Karbantartó, Szerelő és Kivitelező Kft. (Magyarország), Biogas Fuel Cell SA (Spanyolország), Umwelt-Technik Csőtisztító Építő és Szolgáltató Kft. (Magyarország), Caglar Dogal Urunler Yenilenebilir Enerji Gubre Gida Ve Tarim Ithalat Ihracat Sanayi Ticaret Limited Sirketi (Törökország), Cranfield University (Nagy-Britannia), Wageningen University (Hollandia), Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország), ALGEN Center Za Algen Tehnologije Doo (Szlovénia).

A kutatás, amely az itt bemutatott eredményekhez vezetett, az Európai Unió 7. keretprogramjának (FP7/2007-2013) keretein belül nyert finanszírozást a 286887 szerződésszám alatt. A projekt végrehajtását az Európai Bizottság által létrehozott Research Executive Agency irányítja és ellenőrzi.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás