Hirdetés

Már az indulásnál 800 kilónyi használtruha gyűlt össze a Westend ReStore-ban, a bevásárlóközpont új, használtruha-gyűjtő helyiségében, ahol új életet kapnak a ruhák. Az érdeklődés hatalmas, egyre több embernek fontos, hogy fenntartható módon élje az életét, és csökkentse ökológiai lábnyomát.

Hatalmas az érdeklődés, a Westend nemrég megnyitott használtruha-gyűjtő helyisége iránt, az itt elhelyezett 2 db 400 kg űrtartalmú konténerek már az indulásnál szinte teljesen megteltek, közel egy tonna ruhát helyeztek el a látogatók.

Az adományozásban a Westend együttműködő partnere a Magyar Vöröskereszt, a ruhák válogatását pedig egy félautomatizált rendszer segítségével az országos lefedettségű, 15 éves ruhagyűjtési tapasztalattal rendelkező Textrade végzi.

Tudtad? A leadott ruhák…
55%-65% értékesítésre, adományozásra kerül,
10-12% ipari törlőrongyként kap második életet,
10-12%-ból fonalat, textil alapanyagot készítenek,
6-8% töltő vagy másodlagos tüzelőanyagként újrafelhasználásra kerül,
és csupán 1% nem újrahasznosítható.

„A filozófiánk és a működésünk alapelve, hogy a legjobban úgy tudunk tenni a fenntarthatóságért, ha megelőzzük a hulladékképződést, és a szó szoros értelmében újrahasználjuk a meglévő textileket. Így célunk, hogy a ruhák megmaradjanak ruhának, és ismét lehessen őket hordani” – mondta el Hartay Mihály, a Textrade kommunikációs vezetője.

Az első emeleti üzlet esetében már a kialakításnál figyeltek a fenntarthatósági szempontokra, ugyanis régi bútoroknak és dekorációs elemeknek adtak új életet. A ruhákat műanyag zsákban (ilyet a helyszínen is biztosítanak) lehet leadni, ezeket a zsákokat is újrahasznosítják. A ruhaleadást jutalmazza a Westend, az bevásárlóközpont applikációjában szerzett pontokat kedvezményekre, azonnali ajándékokra, például újrahasznosított tárgyakra, sőt, faültetésre is be lehet váltani. “Szeretnénk motiválni azokat, akik tenni akarnak az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért” – mondta el Pőcze Judit, a Westend marketingigazgatója.

A Westend Restore üzlete a tervek szerint egész évben várja azokat, akik használtruhát szeretnének leadni, ezen felül havonta fenntarthatósági workshopokat és tematikus eseményeket, gyűjtéseket, jótékonysági akciókat szerveznek majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás