A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mfor.hu

Ezúttal 2,1 milliárdot kap az adófizetőktől a Gazdaságvédelmi Alapból a híres rénszarvasvadász Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes pazar vadászati kiállítása, és még hol a határ. De kap 1 milliárdot a Kósa Lajoshoz köthető Nemzeti Korcsolyázó Központ is. Ezzel védik ki a  koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait.

A kormány újabb tízmilliárdokat pakol át különféle fontos célokra a Gazdaságvédelmi Alapból – írta az Mfor a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelentek alapján.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kivédésére létrehozott összegből ezúttal a Nemzeti Hauszmann Tervre adják a legnagyobb összeget, 7,5 milliárd forintot, de jut 2,5 milliárd forint a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-nek is.

A Kósa Lajoshoz köthető Nemzeti Korcsolyázó Központ fejlesztésére 1,07 milliárdot, kormányzati kommunikációra és konzultációra 1,9 milliárdot szánnak, a Semjén Zsolt által fémjelzett, Egy a természettel címet viselő  2021-es Vadászati Kiállítás előkészítésére pedig ez esetben 2,1 milliárd megy el. Az attrakciót áprilisban 1,67 milliárd forinttal, tavaly novemberben 2 milliárd forinttal támogatták az adófizetők.  Az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás félcentenáriumára álmodott újabb vadászati világkiállítást 2015 óta szervezi a kormány. Beruházások sorozata indult és zajlik majd le több tízmilliárd forintból, miközben kiderült:  hivatalosan nem is lesz majd világkiállítás az esemény.

A korábbi százmilliárdok helyett most egy szerényebb összeget, 28,8 milliárd forintot pántlikázott fel a kormány. Ebből most 

 • a legtöbb pénzt, 7,5 milliárd forintot a Nemzeti Hauszman Tervre csoportosították át,
 • 4,3 milliárd forint ment a kerékpáros létesítmények fejlesztésére,
 • 3,6  milliárd forint jutott az Innovációs és Technológiai Minisztérium igazgatásának,
 • 2,5 milliárd forint a Várkapitányság Nonprofit Zrt. kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatását szolgálja,
 • 2,1 milliárd forint a Semjén Zsolt nevével összefonódó, jövő évi vadászati kiállítás előkészítését szolgálja, a rendezvényre legutóbb április 24-én csoportosított át a kormány 1,67 milliárd forintot. Előtte novemberben kapott 2 milliárdot, vagyis eddig már összesen 5,7 milliárd forint ment el a világkiállítás szervezésére.
 • 1,9 milliárd forint friss forrást biztosítottak a kormányzati kommunikációra és konzultációra,
 • 1,8-1,8 milliárd forintot csoportosítottak át a Külgazdasági és Külügyminisztérium igazgatásának, valamint az egyetemeknek és főiskoláknak,
 • 1,4 milliárd a felsőoktatás speciális feladatait szolgálja,
 • 1,07 milliárd még a Kósa Lajoshoz köthető Nemzeti Korcsolyázó Központ fejlesztésére is jutott a Gazdaságvédelmi Alapból. 

A Központi Maradványelszámolási Alapból elvont 2,5 milliárd forint szintén több előirányzat között oszlik meg:

 • 800 milliót kapnak a művészeti intézmények,
 • 470 millió a Miniszterelnökség igazgatásának,
 • 424 millió a nemzetiségi támogatásokra jut,
 • 400 millió forinttal az egyházi célú közösségi programokat támogatják,
 • 185 millióval a sportakadémiákat támogatja a kormány, 
 • 170 millió pedig ezúttal is a versenysport támogatását szolgálja. 

Utóbbi két tétel aprópénznek tűnik ahhoz képest, hogy a veszélyhelyzet idején a kormány több mint 50 milliárd forintot költött el valamilyen sportcéllal összefüggésben. 

Nyitókép:
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédet mond az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján a pákozd-sukorói arborétumban 2019. szeptember 7-én. MTI/Bodnár Boglárka

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek