Hirdetés

2011. májusában ökológiai szempontból rendkívül sajnálatos módon, a természetvédelem fellépése ellenére végrehajtott drasztikus vízelvezetéses beavatkozásnak köszönhetően a Nagyberek és annak élővilága jelentősen megváltozott.

A 2004-ben kivitelezett élőhely-rekonstrukció kezdetétől számítva 2011-re a legnagyobb vegyes gémtelep alakult itt ki. A területen fészkelt – közel 80 év után a Dunántúlon először – a fokozottan védett batla (Plegadis falcinellus), valamint ezen kívül nagy számban több fokozottan védett madárfaj is: bakcsó (Nycticorax nycticorax) 400 pár, kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) 350 pár, kis kócsag (Egretta garzetta) 50 pár, nagy kócsag (Egretta alba) 40 pár, vörös gém (Ardea purpurea) 30 pár, üstökösgém (Ardeola ralloides) 5 pár, valamint 15 pár védett szürke gém (Ardea cinerea). Ez a 2011-ben kialakult gémtelep az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű fészkelőhelye volt.

Hogy milyen károk is keletkeztek 2011-ben igazából, azt a rákövetkező – a tavalyi -esztendő mutatta meg, amikor is semmilyen telepesen költő gémféle és a fokozottan védett kis kárókatona sem tudott a területen fészkelni! A többi gerinctelen és gerinces állatfaj- és egyedszáma is drámaian csökkent. 2012-ben nagyon szomorú látványt mutatott a kiszáradt, üres, néma berek…
Az állami természetvédelem azonnal hathatós intézkedésekhez fogott. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által készített természetvédelmi kezelési terv, melyet az érintettekkel az Igazgatóság és a Vidékfejlesztési Minisztérium több körben teljes körűen egyeztetett, meghatározta a terület fennmaradásához szükséges minimum vízszintet is. A természetvédelmi kezelési tervet dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési Miniszter idén hirdette ki a 9/2013. (II. 20.) VM rendeletben (a Nagybereki Fehér-víz természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről). A jogszabályban meghatározott területen tartandó minimum vízszintnek és a szerencsésen csapadékos télutónak köszönhetően a berekben helyre álltak a lápi viszonyok. A területnek semmilyen tápláló vízfolyása nincs, így csak a helyben esett csapadékból tud feltelni, ezért kiemelten fontos az állandó vízvisszatartás.

Nagyberek kotló nagy kócsgokkalNagyberek kotló nagy kócsgokkal

Az Igazgatóság folyamatosan nyomon követi a terület ökológiai állapotát és felméréseket készít annak élővilágáról. Ezen munkák keretében 2013. május elején légi felvételeket készítettünk, melyeken nem csak a jó vízellátottság, hanem az újra éledő gémtelep is látszott. A légi felmérést „földi” számlálás egészítette ki, mely alapján elmondható, hogy idén újra több fokozottan védett madárfaj fészkel: bakcsó (Nycticorax nycticorax) 120-140 pár, kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) 80-100 pár, kis kócsag (Egretta garzetta) 40 pár, nagy kócsag (Egretta alba) 30 pár, vörös gém (Ardea purpurea) néhány pár, a védett szürke gém (Ardea cinerea) 15-20 pár. Bár ezen mennyiségek csak szűk egyharmadát teszik ki a két évvel ezelőtti állapotnak, rendkívül pozitív és örvendetes elmozdulást mutatnak a tavalyi állapotokhoz képest, és bizakodással tölthetnek el minden, a terület természeti állapotáért aggódó embert.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás