Hirdetés

Hosszú évek kitartó munkájának eredményét ünnepelték meg augusztus 15-én kedden a budapesti bringások. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett Happy Mass felvonulás keretében avatták fel az új kerékpársávokat az Üllői- és a Váci úton. Az eseményen közel 300 kerékpározó vett részt, akik együtt tekertek végig a 7 km-es távon.

A biztonságosan kerékpározható Üllői- és Váci utat már 2016-ban kezdeményezte a Kerékpárosklub, amikor a Budapest Program részeként arra kérte a város vezetését, hogy alakítsák át Budapest belső útvonalait kerékpárosbaráttá. Az Üllői- és Váci út belső szakaszai mellett olyan fontos útvonalakat emeltek ki, mint a Nagykörút és a Bartók Béla út. Az elkötelezettségüket számos akcióval és rendezvénnyel igazolták, beleértve az I bike Budapest felvonulásokat is.

Birtokba vették a sávokat a kerékpározók

üllői úti biciklisáv avató tekerés rendőri felvezetéssel 2023 08 15. Fotó: Pozsonyi Roland Magyar Kerékpárosklub

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legfrissebb adatai szerint a mikromobilitási eszközökkel – például kerékpárral és rollerrel – közlekedők döntő többsége már nem a járdán halad, hanem birtokba vette a számukra kialakított új, védett útfelületet. Az új kerékpársáv átadása után rögtön emelkedést tapasztaltak a kerékpározók és rollerezők számában ezen az útszakaszon.

A felvonuláson résztvevők a kerékpározás örömét és fontosságát hangoztatták, melynek eredményeként 2023 nyarára megvalósultak a védett kerékpársávok mindkét útvonalon. A Kerékpárosklub továbbra is elkötelezett a fenntartható közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése iránt, ezért is ünneplik örömtekeréssel az ilyen eredményeket.

A Happy Mass felvonuláson Kürti Gábor, a Kerékpárosklub elnöke azt mondta, hogy

“hogy nagyon úgy tűnik, hogy végre áttörtük az üvegplafont, régen arra panaszkodtunk, hogy kevés lehetőség volt a kerékpározás fejlesztésére, ha az a módváltást érintette, vagyis ha azt mondtuk, hogy autózás helyett lehet bringázni is, akkor falakba ütköztünk de mostanában már olyan fejlesztések is vannak Budapesten, amelyek a forgalmi részarányokat is érintik.”

Kürti Gábor az üllői úti biciklisáv avató tekerésen 2023 08 15 Fotó Pozsonyi Roland Magyar Kerékpárosklub

A Kerékpárosklub elnöke szerint hamarosan kávézók, teraszok, beszélgető emberek, jó levegő és sokkal kevesebb zaj fogja átvenni az átmenő forgalom helyét az Üllői- és Váci úton. És ehhez csupán az első lépés volt a kerékpársávok kialakítása, amelyeket már ma is több mint 2500-an használnak naponta, ehhez képest a régebb óta meglévő Andrássy úti bringasávokon kb. 3000-en bringáznak jelenleg.

Az új kerékpársávok ünnepélyes megnyitása egyértelmű jele annak, hogy Budapest továbbra is elkötelezett a fenntartható és környezetbarát közlekedési lehetőségek fejlesztése mellett, és támogatja a kerékpározás elterjedését a városban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás