Hirdetés
„A kormány a környezetvédelmet kiemelt fontosságú ügynek tartja, viszont nem bürokrácianövelésben, hanem a bürokrácia csökkentésében gondolkodik” – így reagált a Miniszterelnökségi Sajtóiroda az Azonnali kérdésére, mely szerint fognak-e zöld ügyekkel foglalkozó minisztériumot felállítani. Ugyan a tárcát arról is kérdezte a lap, mi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter személyes véleménye a kérdésről, arra már nem adtak választ.

A lap azért érdeklődött ez ügyben, mert év eleji sajtótájékoztatóján Orbán Viktor arról is beszélt, hogy klíma- és környezetvédelmi akciótervet kell kidolgozni. Ennek ellenére a válaszból úgy tűnik, minisztériumi rangot azért nem kívánnak adni az ügynek.
Nem volt ez mindig így: az első Orbán-kormány alatt 1998 és 2002 között még volt környezetvédelmi minisztérium. Igaz, utóbbinak a 2010-től induló második Orbán-kormányra már nyoma sem volt, csak a Vidékfejlesztési Minisztériumban foglalkozott a környezetvédelemmel államtitkári szinten Illés Zoltán, aki ugyan azóta is a Fidesz tagja, de a párt hangos kritikusa lett.

A környezetvédelem kérdése így nem sok vizet zavart a kormánynál egészen addig, amíg nem történt valami, amivel addig az egyébként a néplélekre általában pontosan ráérző Orbán Viktor nem számolt igazán: világszerte elkezdte foglalkoztatni az embereket a zöld ügyek kérdése az egyre extrémebb időjárási körülmények miatt, amelyeket ma már a legtöbben a klímaváltozásnak tulajdonítanak. Talán az sem véletlen, hogy amikor tavaly márciusban kérdezte az Azonnali Orbán Viktort a parlament folyosóján arról, hogy mennyire tartja fenyegetőnek a klímaváltozást, a miniszterelnök elismerte, megleptük a kérdéssel, és válasz helyett inkább tovább ment (akkor ugyanis még lehetett a kormányfőt a parlament folyosóján elcsípni, azóta Kövér Lászlóék gondoskodtak róla, hogy ne lehessen).

Az Azonnali másodszori kérdésére is csak annyi mondanivalója volt az ügyben: „Én teljes mellszélességgel a köztársasági elnök úr mögé sorakozok fel klímaváltozás-ügyben” – utalt Áder János államfőre, aki beszédeiben gyakran emleget környezetvédelmi témákat.  Azóta viszont – látva, hogy a zöldek Európa-szerte egyre erősebbek, és a magyar ellenzék minden pártjánál középponti kérdés lett a klímavédelem – a kormánypártok is rájöttek, nem tartható, hogy nem foglalkoznak érdemben a kérdéssel.

“Nyugodtan és tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz”
Először a kisebbik kormánypárt, a KDNP jelezte 2019 nyarán: nagyobb figyelmet fognak a teremtésvédelemre fordítani. Orbán Viktor miniszterelnök 2020-as évindító sajtótájékoztatóján pedig már egyenesen kijelentette: nyugodtan és tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, ehhez pedig a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. A napokban pedig Varga Judit igazságügyi miniszter írt véleménycikket a Politicóra, melyben azt taglalja, itt az ideje a keresztény-konzervatív zöld politika megalapozására. Ezektől függetlenül úgy tűnik, a kormány beéri, hogy továbbra is csak államtitkársági szinten foglalkozzon a kérdéssel. Jelenleg például a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik államtitkársága visz klíma- és energiapolitikával foglalkozó államtitkárságot, illetve a Nagy István vezette agrártárcánál van környezetügyért felelős államtitkárság.

(Az Agrárminisztérium most állt elő a természetvédelem további karcsúsításának/legyengítésének bejelentésével)

Az Azonnali egyébként még január 27-én kereste írásban Orbán Viktort is stábján keresztül, továbbá Varga Judit igazságügyi minisztert, a Fidesz frakcióját és a KDNP-t is azzal kapcsolatban, támogatnák-e egy zöld minisztérium felállítását, ám cikkük megjelenéséig nem reagáltak.

A PR mosoly nem kerül semmibe. Varga Judit miniszter Orbán Viktorral. Kép: Varga Judit FB oldala

Orbán elkezdett bezöldülni

A kormánypárti holdudvar hónapok óta nyomta, hogy a Fidesz feküdjön rá aktívabban a klímavédelemre, ne engedje át a terepet a baloldalnak. Az önkormányzati választások után látszanak jelei a Fidesz kirügyezésének, de hogy mindez csak kommunikációs mágia, vagy tényleg előtérbe kerülnek a zöld szempontok az eddig a környezetvédelmet leépítő kormányban, az a jövő zenéje. A kettős beszéd mindenesetre továbbra is jelen van.

2019-ben a nyugati trendeknek megfelelően a magyarországi közbeszédbe is egyre intenzívebben begyűrűzött a klímaváltozás. A téma hatására többször is sok ezer fiatal vonult utcára; a baloldali pártok igyekeztek központi kérdéssé tenni a klímaváltozás elleni küzdelmet, a Fidesz és a kormány ugyanakkor minél kevesebbet próbált beszélni róla.

Orbán több okból sem akarta, hogy a klímaváltozás vezető topik legyen Magyarországon. A miniszterelnök szerint a klímavédelem/környezetvédelem gátja az iparosításnak, és pártpolitikailag sem lehet benne olyan törést képezni, hogy az emberek nagy része egyetértsen a Fidesszel, de az ellenzéki pártok ne azonosuljanak.

Orbán klímastratégiájáról az index azt írta tavaly, hogy kettős játékot folytat. Ha kérdezik, elmondja, hogy fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, miközben a kormánypárt beszélő fejei elmondják a Fidesz-sajtóban, hogy hiteltelen a baloldal klímanarratívája. Eközben már meglévő projektekre ráfogják (pl. Paks 2), hogy azok a zöld ügyet szolgálják, Áder pedig rendszeresen megszólal kapcsolódó kérdésekben, így saját táborukban legalábbis az a benyomás alakulhat ki, hogy a kormány valóban foglalkozik a klímaváltozással.
Tovább az index részletes elemzésére >>>

Nyitókép: Orbán zöldül forrás: szarvas/ Index

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás