Hirdetés

A különösen légszennyező régi autók (főleg  a dízelesek) a többi autónál jóval nagyobb mértékben járulnak hozzá a légszennyezéshez, és így a légszennyezés okozta egészségügyi és egyéb problémákhoz. Ezt felismerve a nyugat-európai városok a 2010-es évek óta sorra hozzák létre az alacsony kibocsátású övezeteket.

A low-emission zone, LEZ területekre az elavult motorral rendelkező autók nem hajthatnak be. Sőt, a LEZ-hullám már Kelet-Európát is elérte, Szófiában 2023. decemberében, Krakkóban és Varsóban 2024. július 1-én lépnek életbe a korlátozások, amelyek a jövőben előre tudhatóan egyre szigorúbbá válnak. A Greenpeace 2018-as, reprezentatív felmérése alapján a többség Budapesten is szeretne alacsony kibocsátású zónát: a budapesti lakosság 2/3-a kitiltaná a régi dízelautókat Budapest területéről.

Az alacsony kibocsátású zóna koncepciót a KRESZ is ismeri környezetvédelmi zóna néven.

Bár a KRESZ a már 2016 óta nem létező környezetvédelmi matrica rendszer alapján képzeli el a korlátozást, nincs különösebb akadálya annak, hogy a korlátozás a jármű Euro kategóriája vagy a minden forgalmiban szereplő környezetvédelmi osztálybesorolás alapján történjen.
Ezért javasolja a Levegő Munkacsoport, hogy 2024. szeptember 1-től, a főváros is alakítson ki az egész területére vonatkozó környezetvédelmi zónát, ahova csak az EURO 2-es benzines, EURO 3-as dízeles vagy ezektől modernebb motorral rendelkező autók hajthatnak be, 2026. szeptember 1-től pedig csak az EURO 3-as benzines, EURO-5 dízeles vagy ezektől modernebb motorral rendelkező autók hajthatnak be.

Forrás: Levegő Munkacsoport

A fővárosban 2022. december 31-ig bejegyzett autók átmenetileg mentesülhetnek a tilalom alól. Egyúttal szükségesnek tartják, hogy hasonló elvek alapján a főváros egyes területein ennél szigorúbb előírású környezetvédelmi zónát hozzanak létre.
A főpolgármester 2021-ben azt ígérte, hogy még 2021-ben céldátumot jelöl ki a dízelek kitiltására, de ez azóta sem történt meg.

Nyitókép: Depositphotos

Kapcsolódó cikkeink:
Már az Euro 4-es dízeleknek is tiltott Brüsszel és környéke

Kitiltják a dízeles autókat Észak-Olaszországból

Már attól tisztább lett a levegő Londonban, hogy szigorítást ígértek

Matricával a roncsautóimport ellen

Stockholm központjából kitiltják a belső égésű motoros autókat

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás