Hirdetés

Továbbra is érkezik szennyvíziszap Magyarországra külföldről – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke Budapesten. Korózs Lajos a Miniszterelnökség Kossuth Lajos téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatót. Horvátországból két év alatt 91 ezer, Szlovéniából évi 31 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Magyarországra, de voltak olasz szállítmányok is.Korózs tegnap felidézte azt a több mint egy hónappal ezelőtti kormányinfót, amelyen az MSZP-s politikus szerint Gulyás Gergely miniszter azt mondta, azonnal leállítják a szennyvíziszap behozatalát Magyarországra. Ezzel szemben nem hogy nem állították le, de egyre több érkezik – közölte Korózs. A politikus a kamionokról képet is készített.

A miniszter szavai ugyanakkor nem voltak ennyire egyértelműek. Gulyás ugyanis azt mondta, hogy további importot a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni és felülvizsgálják a meglévő engedélyeket. Teljes tilalom viszont nem lesz, mert az ellenkezne áruk szabad áramlásának uniós alapelvével. Vagyis felülvizsgálat lesz, de nem adott garanciát a már aktív szerződések alapján történő szállításra.

A sajtótájékoztatón Korózs Lajos emlékeztetett azokra, elsőként a 24.hu által közölt adatokra, hogy Horvátországból két év alatt 91 ezer tonna, Szlovéniából évi 31 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Magyarországra, de voltak Olaszországból érkező szállítmányok is. Ezzel kapcsolatban a képviselő közérdekűadat-igénylést nyújtott be a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, de arra határidőre nem kapott választ, ezért pert indít azért, hogy megtudja, kinek adott engedélyt arra, hogy Horvátországból, Szlovéniából és Olaszországból szennyvíziszapot hozzon Magyarországra. Via 24.hu.


Hogy mindenki értse, miért ilyen nagy üzlet a fekália import.

Itt egy adat. Csak egy a sok közül:
“• A külföldi hulladékanyag behozatala az államnak nem hoz profitot, az üzletben résztvevő magánvállalkozásoknak viszont annál többet. A rendelkezésre álló dokumentumok szerint a horvát cégek százezres illeték ellenében kapták meg a szükséges engedélyeket, az iszap tárolását végző magyar cég viszont bődületesen jó üzletet csinált.
• A Fehérvári Téglaipari Kft. számára nem gond, hogy a külföldről származó fekete masszát is beöntik a magyar hulladékanyagok mellé, főleg, hogy alig van még egy olyan üzletág, ahol ehhez fogható nyereségre lehet szert tenni. A cégnek a 2018-as beszámolója szerint 792 millió forintos forgalma volt, ennek pedig az 57 százalékát, azaz 426 millió forintot adózott, tiszta haszonként tudta elszámolni. Horváth Sándor, a cég ügyvezetője 98 millió forintot osztalékként ki is vett a kasszából”. Korózs Lajos FB oldalának egyik bejegyzése.

Ketyegő szennyvíziszap bombák

Miközben néhány Fidesz-közeli vállalkozás politikai hátszéllel mesés vagyonokat csinál a külföldről behozott szennyvíziszapból, Budapest lassan belefullad a fővárosi szennyvíztisztítókban keletkező szennyezőanyagba. Az egerszalóki, majd a székesfehérvári szennyvíziszap-importól szóló hírek árnyékában kis híján elsikkadt, hogy a főváros hosszú évek óta megoldatlan szennyvíziszap-problémával küzd, és a budapesti tapasztalatok az összes olyan érvet megcáfolják, amellyel a behozatalt az illetékesek indokolni próbálták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás