Hirdetés

Az árvízvédelemmel foglalkozó tanulmányok, előtervek egyike sem vette figyelembe a természetvédelmi szempontokat, ezért ezt a vasárnap délutánt a természetes Római-partért küzdő civilek a szeretett római-parti FÁK-nak és az ártéri erdőben otthonra lelt élőlényeknek szentelték és „védetté” nyilvánították a Római valamennyi fáját.

A Fővárosi Közgyűlés a civil társadalom többségi véleményének figyelmen kívül hagyásával 2017. áprilisában hozott politikai döntést arról, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi vonalát nem a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon, hanem közvetlenül a parton valósítaná meg, ahol az ártéri erdő árnyas fái felbecsülhetetlen értéket képviselnek az idelátogatók és a helyi lakosok körében.

A Római-parti FÁK Napja örökbefogadási szertartással indult július 23-án 15 órakor. A szervezők a Rómain pihenők figyelmébe ajánlják a szalagok szövegeit! A "Fák védetté nyilvánítása és örökbefogadása" a már megszokott módon olyan gyermekprogramokkal egészült ki, mint a papírhajó hajtogatás, kavicsfestés, zászlókészítés, rajzolhattok vízfestékkel, zsír- és aszfaltkrétákkal és óriásbuborék fújás.

A szalagozást követően a parti fákat nyitóbeszédében Somogyi Róbert nyilvánította jelképesen védetté. Majd Gadó György Pál erdőmérnök, a Greenpeace munkatársának moderálásával indult kerekasztal beszélgetés a parton élő állatokról, növényekről, élőhelyünk fontosságáról. A meghívott szakértők Bőhm Éva Irén botanikus, Dukay Igor környezetvédő és Ébertné Deák Gyöngyvér helyi lakó, építész voltak. A színes állatvilág és növényzet kapcsolatán túl szó esett a természetes vízmozgást akadályozó beavatkozások visszafordíthatatlan következményeiről a fővárost ellátó vízművek kapcsán is, a BME összehasonlító tanulmányában olvasható pofátlan statisztikai manipulációkról és nem magról ültetett ártéri erdő felbecsülhetetlen értékéről.

 Kép: Gyuroski Attila

A természetes vízmozgást akadályozó beavatkozások visszafordíthatatlan következményekkel járnának, átalakítanák az élőhelyek szerkezetét, megnehezítenék az élővilág táplálékhoz jutását, fészkelését.

A Fővárosi terv elleni petíció több mint 15.000 aláírása tanúskodik arról, hogy a főpolgármester által akár már idén késő ősszel kivezénylendő favágók dolgát minden létező módon meg fogják nehezíteni a természetes Római-partért küzdő civilek.

Következő tiltakozó akciójuk 2017. augusztus 26. 16 órától Partra magyar! elnevezésű fövenyfoglalásuk lesz – piknikkel lángosevő versennyel, hekkezéssel, strandolásal koncertekkel, gyerekprogramok -, ahol megmutatják a döntéshozóknak, hogy mi a Római igazi funkciója!
Csatlakozz hozzájuk!
FOTÓK a rendezvényről.

Üdvözlettel, Aquincum-Mocsáros Egyesület Civilek a Rómaiért Pjt Maradjanak a FÁK a Rómain Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit Rómaifürdő Telepegyesület Természetesen szeretjük a Rómait.

Kapcsolódó anyagok:

Az árvíz és a mobil gát

A fenntartó helyett a civilek takarították a Római-partot

Szemtől szembe a római-parti mobilszörnnyel

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás