Hirdetés

Sürgősen kukába kell dobnunk a felszín alatti vizek működéséről szóló elavult elméleteinket, hogy megállíthassuk a Kárpát-medence legfontosabb kincsének felélését. Aszályok után az özönvíz: ami most történik, nem segít a vízpótlásban – Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus elmagyarázta a válaszonlinenek, hogyan változik a vízkörforgalom Magyarországon.Csütörtöktől vasárnapig a szeptember havi teljes csapadékmennyiség hullott le hazánkban a Boris névre keresztelt mediterrán ciklon következtében; a Hungaromet tájékoztatása szerint országos átlagban 51 mm eső esett. Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban néhol 100, egyes részeken 150-200 mm-t mértek. Megdöbbentő számok ezek: több havi csapadék pár nap alatt.
Mindez a május óta tartó aszály és a mérések kezdete óta dokumentált legmelegebb nyár után történik. Miért tapasztalunk ilyen kilengéseket?

„A meteorológusok több mint száz évre visszatekintő adatsoraiból világosan kiolvasható, hogy egyre több a hőhullám, egyre hosszabbak a száraz periódusok és egyre kevesebb a csapadékos nap a Kárpát-medencében. Paradox módon utóbbi nem azt jelenti, hogy a lehullott csapadék összmennyisége érdemben csökkent volna. Csupán az eloszlása változott, az viszont látványosan” – mondta korábbi interjúnkban Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus (ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet).
Vagyis milliliterre nagyjából ugyanannyi eső hullik összesen, csak nem „normálisan”, hanem özönvízszerűen. Minden kutatás szerint így fog kinézni a jövő: egyre több nyári hőhullám lesz, a hagyományosnak tekintett tavaszi-nyári és őszi csapadékszezon fokozatosan áttevődik őszre és télre. És lehet, hogy néhány hét alatt kapjuk meg a teljes éves csapadékmennyiséget.
Mit okoz, hogy télen-nyáron eső van, az egyszerre lehulló mennyiség pedig sok, néha özönvízszerű? – tették fel a kérdést az interjúban.
„Óriási károkat és vízveszteséget. Ha egységnyi területre rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék zúdul, akkor az nem szivárog el szépen, hanem lefolyik, esetleges villámárvizeket okozva gyorsan távozik a folyókon keresztül az országból” – mondja a hidrogeológus.

A teljes interjú:  Véget érhetne az Alföld sivatagosodása – van módszer a vízpótlásra, csak használnunk kellene

Kapcsolódó anyagok:

A Tisza félig kiszáradt medréből üzentek a Karmelitába

Mától harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon

Pintér Sándor: 10 éve nem látott árvíz közelít Magyarországra

Zöld hét 2024/16  Nem kell beszarni! Nevessük ki a gyalázkozókat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás