Hirdetés

Mérgek a talajban. A hulladéklerakás nálunk kevésbé veszélyes, miután a hatóságokat lassan teljesen ellehetetleníti a kormány. Így aztán egy civil szervezet szedte össze helyettük – igaz csak egy kiadványban – a méregbombákat.

Gyömrőn és környékén elhagyatott, veszélyes hulladék okozhat szennyezést – számolt be a Greenpeace Magyarország még október végén. Egy vizsgálat a határértéket több százszorosan meghaladó szennyezéseket talált a talajvízben. A rákkeltő vinil-klorid mennyisége pedig akár a határérték több tízezerszeresét is elérte. A szennyezést felmérő cég és a gyömrői vegyi üzem egykori dolgozói elásott hulladékról is beszélnek. A PEVDI, azaz a Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat legnagyobb, gyömrői gyárának az elhagyatott, veszélyes hulladéka okozhatta a szennyezést. Az üzemben 2004 júliusában szennyezéssel járó baleset is történt: kirepedt egy szabálytalanul tárolt 1000 literes hordó, melyből maró, irritáló hatású butil-akrilát gőz jutott ki a környezetbe. Végül 250 embert telepítettek ki ideiglenesen.

A Greenpeace december közepén látványos akcióval mutatta be új kiadványát, mely olyan, gyakran rákkeltő és mérgező anyagokkal szennyezett területeket mutat be, melyek a rendszerváltás előtti időszakból maradtak ránk, vagy az utóbbi 27 év alatt keletkeztek, és folyamatos veszélynek tehetik ki a környezetet és a lakosságot. A zöld szervezet a jogszabályi környezet hiányosságaira hívja fel a figyelmet és „a szennyező fizet” elvének érvényesítését követeli egy méregmentes Magyarország érdekében.

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd a budapesti Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: vajon hány veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett terület, időzített vegyi bomba van még Magyarországon? A Greenpeace úgy döntött, elkezdi összegyűjteni az ország legszennyezettebb területeit, és megmutatja: hol, milyen szennyezés található hazánkban; hogyan érintheti ez a környezetet és a lakosságot; és milyen fázisban van a kármentesítés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás