Hirdetés

A világ jelenleg legnagyobb ún. „Élőgépek” technológiájú rendszere készült el a Fővárosi Csatornázási Művek dél-pesti szennyvíztisztítójában. A botanikus kertekre emlékeztető komplexum segítségével tovább javul a szennyvíztisztítás hatásfoka és a szagok is jobban megfékezhetők.

Az 1966 óta üzemelő Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen folyamatosak a bővítések és a korszerűsítések. Itt volt hazánk első olyan szennyvíztisztítója, ahol a szennyvízből biogázt nyertek, és az így előállított energiát a telep működtetésére fordítják. A fejlesztéseknek köszönhetően a tisztítótelepről az EU-normáknál jobb paraméterekkel rendelkező – pl. szerves tápanyagoktól mentes – víz jut az érzékeny vízbázisnak számító Ráckevei-Soroksári Duna-ágba.

A beérkező szennyvizet fogadó, eddig nyitott medencéket, az ún. előmechanikai egységeket a kellemetlen szag kiküszöbölése érdekében lefedték. A beépített biofilter óránként 100 ezer m3 szagos levegőt közömbösít, jelentősen csökkentve a szaghatásokat.
Technológiailag a legjelentősebb, a szennyvíztisztításban reformnak számító, önmagában 1,3 milliárd forintba kerülő, úgynevezett Organica® Élőgépek rendszer, vagyis élő növényzet tisztítja a szennyvizet.

A dzsungelszerű növényzet 1,5 – 2 méter hosszú gyökérzete és az azt kiegészítő mesterséges gyökérrendszerként működő, 3D struktúrában elhelyezett biotextil biztosít természetes élőhelyet a rendszerben burjánzó különféle ökoszisztémáknak. Az összetett biológiai sokféleség együttműködésében a szennyező anyagokat táplálékként feldolgozó mikroszkopikus élőlényeket magasabb rendű szervezetek „vadásszák le” és fogyasztják el a lánc végén.

Így a tisztítás hatásfoka minden eddiginél jobb, csökken a szennyvíziszap mennyisége, s nem utolsó sorban a szennyvízzel teli medencék látványa helyett esztétikus botanikus kertek fogadják az oda látogatókat. Az üvegházak tetejére épített napelemek segítségével pedig energiatakarékosan üzemeltethetők az automata öntöző-, párásító és szellőztető rendszerek.

Jelenleg ez számít a legfejlettebb szennyvíztisztítási technológiák egyikének a világon. Az Organica® Élőgépek technológiának nevezett üvegházas megoldás már több országban – többek között Franciaországban és Kínában – működik, de a dél-pesti telepen megvalósult beruházás ezek közül a legnagyobb. A tisztítási folyamat végén pedig egy ultraibolya fénnyel működő fertőtlenítő dolgozik, amely a már megtisztított vizet fertőtleníti az élő vízbe történő bevezetés előtt. Ez a technológia sokkal környezetkímélőbb és biztonságosabb a korábbi klórgázos megoldásnál.

Ezt a környezetvédelmi szempontból jelentős és még két másik, szintén a levegő és a tisztított víz minőségét fokozó beruházást Budapest főpolgármestere, Tarlós István avatta fel. Az FCSM saját beruházásban több mint kétmilliárd forintot költött a környezet védelmében.
Az avató ünnepség után a telep első látogatói a környék iskolásai voltak: ők láthatták meg először a kellemetlen szagok nélkül dolgozó, energiatakarékos szennyvíztisztítót működés közben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás