Hirdetés

Izlandon ez a harmadik világörökségi helyszín, a Surtsey szigete és a Þingvellir Nemzeti Park után. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága Bakuban most folyó konferenciáján július 6-án délelőtt fogadta el a park jelölését.

A földtani értékei miatt a listára került helyszín, a hatalmas jégmező és az alatta rejtőző (s kevésbé rejtőző) vulkáni, tektonikai erők formálta táj egyedülálló geológiája méltóvá tette a Világörökség védelmére. A világörökségi felvétel egy nemzeti park számára az elérhető legmagasabb elismerés, amellett, hogy nyilvánvalóan növeli a turizmust, feladatokkal is jár a területe állapotának védelme terén. Az UNESCO jelezte, hogy a park állandó és ideiglenes személyzetének létszámát emelni kell, javítani az oktatási és turisztikai programokat, nem utolsó sorban megakadályozni, hogy a kijelölt utakról letérjenek az autósok, valamint a Jökulsárlón területén a turistákat kiszolgáló létesítményeket fejleszteni kell.

A Vatnajökull Nemzeti Park Izland szigetének mintegy 14%-át elfoglaló, valóban hatalmas, 14.141km2-es terület, ennek mintegy felét teszi ki maga a jégmező, ami Európa legnagyobb tömegű jeget tartalmazó jégmezője, területben (de nem jégtömegében) kissé megelőzi a Novaja Zemlja északi felét borító. Legnagyobb vastagsága 950m, de átlag 400-600m közt mozog, ez a hatalmas jégréteg rejti el az alatta megbúvó aktív vulkánokat, pl. a legaktívabb Grímsvötn-t, amelynek több nagy jeges áradás (jökulhlaup) is köszönhető. A park része Izland legmagasabb hegye, a történelmi időkben volt kitörései miatt nem túl jó hírű Öræfa­jök­ull, amely 2016-ban egy földrengésrajjal hívta fel magára a figyelmet.

A parkhoz tartozó számtalan vízesés közt a legismertebb a Dettifoss, amelyet a Prometheus c. scifi filmből az is ismerhet, akinek nincs sok elképzelése Izland földrajzáról.  A nemzeti parkot alig 11 éve hozták létre, így meglehetősen gyorsnak számít a világörökségi felvétele.
További érdekes cikkek az Égen – Földön – Föld alatt FB oldalon.

Lásd még:  Öt új helyszín a világörökségek listáján

Nyitókép: Izland Vatnajökull Nemzeti Park Kép: Scriven/robertharding

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás