A rovat kizárólagos támogatója

Balatonvilágos képviselő-testülete váratlanul visszavonta a helyi és országos felháborodást is kiváltó vízisportpályára vonatkozó hozzájárulási határozatait – osztotta meg közösségi oldalán a hírt az Aligai Fürdőegyesület (AFE), történelmi győzelemként értékelve a fejleményt.

Az önkormányzat hozzájárulása és a balatonvilágosi önkormányzati strandon létesített bejáró nélkül a létesítmény nem kaphatja meg a szükséges engedélyeket – közölték a civilek. Néhány hete egyébként a hajózási hatóság már visszavonta a vízipark létesítési miután azt a helyi, a beruházás által érintett vízparti ingatlanok tulajdonosai érdeksérelemre hivatkozva megtámadták. Az önkormányzat mostani döntése ugyanakkor egy esetleges újbóli engedélyeztetési eljárás során lehet kulcsfontosságú.

Az AFE szerint sokszor a helyi érdekek ellen hozott önkormányzati döntéseknél megszokott 4:3-as szavazati arányt kitartó érvelésükkel, tiltakozásukkal és a közvetlenül érintett parti ingatlantulajdonosokkal összefogásban sikerült megfordítaniuk.  Így végül  4 igen, 1 tartózkodás és 2 nem szavazattal sztornózta az önkormányzat a 19 500 négyzetméteres, zárt vízisportpályára még február 27-én megszavazott hozzájárulási határozatait.

A civilek arról írnak, hogy nemcsak a sportpálya tervének másfél hónappal ezelőtti napvilágra kerülése óta folytatott kampányuk ért be, de a mai képviselő-testületi ülésen is csaknem  két órán keresztül kardoskodtak a beruhzás ellen.
Érdekesség, hogy Bukovszki András önkormányzati képviselő, egyben az egyesület alelnöke kezdeményezésére név szerint szavaztak a testület tagjai – az AFE szerint abból a célból indítványozták ezt, hogy „kiderüljön ki áll a település és ki a beruházók oldalán”. Takács Károly polgármester például „igen” szavazatával korábbi hozzállásának megfelelően továbbra is támogatta a beruházást.

Bukovszki András az Aligai Fürdőegyesület elnök a székesfehérvári Zöld Szervezetek Országos Találkozóján 2023 06 23. kép: Sarkadi Péter greenfo

Az önkormányzat korábban a vízi élménypark bevételvonzó potenciáljával érvelt, még ha a terület bérleti díja mindössze csak 1,3 millió forint is, szemben a beruházó éves várhatóan több tízmilliós bevételével szemben. Emellett Takács Károly polgármester azt is kifejtette a döntést megelőző viták során, hogy számos más módon hajthatna hasznot a településnek a beruházás: ilyen például a helyi iparűzési adó (HIPA), valamint a községben működő

A létesítmény amellett, hogy akár két hektárt is elfoglalhatott volna a vízfelületből, a civilek szerint a benne alkalmazott játékok korlátozták volna a vízfelülethez való hozzáférést és szabálytalanul is lettek lettek engedélyezve. Ugyanezek az eszközök szerintük környezetrombolók és zajosak, például a motorcsónakos vontatás miatt – holott a Balatonon elvileg alapvetően tilos a kedvtelési célú motorcsónakozás. Ezenkívül a panorámát is sértették volna, és veszélyt jelenthettek volna nemcsak a véletlenül a területre tévedő fürdőzőkre, de akár használóikra is. A civilek úgy vélték, hogy az élménypark a fizető kereslet, és elsősorban a beruházó haszna érdekében sajátítana ki egy részt a Balaton vízfelületéből.  Via mérce.

 

Kapcsolódó anyagok:

A Hajózási Hatóság visszavonta a balatonvilágosi zárt 19.500m2-es “vízisport-élménypályára” kiadott létesítési engedélyt

Nem lesz óriáskikötő az Ezüstparton

Viszi a balatoni kikötőket a NER. A Balaton új neve: “magyar nertenger”

A környezethez való jog nem alapjog – elutasította a Fidesz Alkotmánybírósága a helyiek panaszát a Club Aliga miatt

A Balaton lassan egy fideszes NER lakópark tavacskája lesz

A Balatonnál és a Fertő tónál is fölényesen nyert a Fidesz, semmi akadálya a további természetpusztításnak

A helyi közösségekben ott az erő, hogy fellépjenek a környezetpusztítás ellen

A magyar tengerből NER tenger. Vészesen fogynak a Balatonon a parti sétányok,

Az Orbán kormány újabb száz környezeti bűne, vagy több2

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás