Hirdetés

Fellebbez a budapesti Városliget negyven fájának kivágása ellen a zuglói önkormányzat, mert szerintük az erről szóló határozat több ponton törvényellenes. A Városliget Zrt. nem érti, miért nem szeretne 872 tiszafát a Városligetbe Szabó Rebeka?​

Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere ma a Városligetben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az egykori Hungexpo területén található negyven fa kivágásáról szóló határozat ellen a napokban fellebbezést nyújtanak be az V. kerületi kormányhivatalnál, mert az eljárásban több hiba is van. A fák kivágásának engedélyét megalapozó határozatba és a kapcsolódó iratokba hétfőn tudtak beletekinteni.

Szabó Rebeka egyik hibaként említette, hogy a zuglói önkormányzatnak van tulajdonrésze a Városligetben, ezért ügyfélként kellene szerepelnie az ügyben, ugyanakkor az eljárás megindulásáról elmulasztották értesíteni őket, megsértették ügyféli jogaikat az eljárás során. Tartalmi kifogásuk az, hogy a fakivágásokhoz szükséges ökológiai kockázatelemzés hiányos.

Szabó Rebeka szerint az előbbiek már önmagában véve olyan komoly hibák, amelyek megkérdőjelezik az egész eljárás törvényességét. Megjegyezte azt is, hogy a fák kivágásra és pótlására nincsen ütemterv, ami ellentétes a közterületi fák kivágásáról szóló rendelet előírásaival.  Az alpolgármester szerint a törvénysértő és eljárási hibákat tartalmazó határozatot vissza kellene vonni.

Szabó Rebeka érdekesnek nevezte, hogy a határozat szerint 7 platánt és 872 oszlopos tiszafát akarnak ültetni a Városligetbe. A tiszafák "kifejezetten lassan nőnek", "nagyon sokat kell majd őket locsolni" és mérgezőek – mondta az alpolgármester.

A Városliget Zrt. közleménye:   Miért nem szeretne 872 tiszafát a Városligetbe Szabó Rebeka?

Megütközéssel értesült a Városliget Zrt. Zugló alpolgármesterének nyilatkozatáról, miszerint nem helyes a Liget megújítása kapcsán 872 tiszafát ültetni a Ligetbe. A park fenntartásért felelős cég ezzel szemben a Városliget zöldjének rehabilitációja és növelése kapcsán ennél több tiszafát kíván ültetni a parkba az elkövetkezendő 3 évben. A tiszafa, amely 2011-ben az Év fája volt Magyarországon, az egyik legkedveltebb, őshonos fafajtánk, most is számos példánya található a parkban. Ez az egykor védettséget élvező faj nem csupán dísze a Városligetnek, hanem magköpenye a madarak és a mókusok egyik kedvenc tápláléka, így a park ökológiai értéke és gazdagsága is növekedni fog.

A három éven belül minden elemében megújuló Városligetben rehabilitáljuk, és nagymértékben bővítjük a Liget zöldfelületét. A Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd.

 Városliget Zrt.
2016. március 24.

 

Harc a Városliget fáiért

Harc a Városliget fáiért

Március 17-én reggel megkezdték a fák kivágását a Városligetben. A tervezett Magyar Zene Házának építéséhez, a Kertem nevű, az építkezés miatt bezárni kényszerült hely helyén. A Facebookon szerveződött riadólánc küldte körbe a hírt, így délelőtt néhány tiltakozó is a helyszínre ment, kisebb dulakodás is volt. Az első csatát megnyertük, elmentek a gépek a Városligetből!

Miután az Orbán-kormány elkezdte a Városliget fáinak kivágását, érdemes elolvasni Nyáry Krisztián írását "Budapest vőlegényéről, Podmaniczky báróról, aki rézgombos sétapálcájával verte volna fejbe azt, aki kedves Városligetében fákat vág ki.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás