Hirdetés

Más szennyező anyagok mellett a cianid is kerüljön fel a Víz Keretirányelv ún. megfigyelési listájára. A listán szereplő anyagok jelenlétét minden uniós tagállamban rendszeresen mérni kellene, így hatékonyabban észlelhetőek és megelőzhetőek lennének a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló szennyezések.

"Magyarország 2004-es csatlakozása óta jelentősen javult a hazai ivóvízbázisok és a fürdővizek minősége köszönhetően az uniós előírásoknak, és a vízminőség javítását szolgáló támogatásoknak. Az uniós szabályozás most tervezett változtatásai tovább szigorítanák a magyar folyók és tavak tisztaságára vonatkozó előírásokat. Ez elemi érdeke a magyar lakosságnak, mivel összes folyónk az országhatáron túlról ered, így csak európai-szintű szabályozással őrizhető meg vizeink kiváló minősége" – hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja. A szocialista képviselő önállóan, illetve képviselőtársaival együtt közel 20 módosító indítványt adott be az uniós vízpolitika alapjának számító "Víz Keretirányelv" felülvizsgálatáról szóló jelentéshez.

Módosító indítványaiban Tabajdi Csaba javasolta többek között, hogy más szennyező anyagok mellett a cianid is kerüljön fel a Víz Keretirányelv ún. megfigyelési listájára. A listán szereplő anyagok jelenlétét minden uniós tagállamban rendszeresen mérni kellene, így hatékonyabban észlelhetőek és megelőzhetőek lennének a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló szennyezések.

A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy a Víz Keretirányelv előírásai szerint 2015-ig minden uniós tagállamban biztosítani kell a folyók, a tavak és a talajvíz "jó ökológiai és kémiai állapotát". "Ez egyben azt is feltételezi, hogy meghatározott, az emberi egészségre, az élővilágra, vagy a természeti környezetre veszélyes anyagok jelenlétét folyamatosan ellenőrizni kell a hatóságoknak. Az ellenőrzés kulcsfontosságú, hiszen természetes vizeink tízmillió magyar állampolgár számára szolgálnak ivóvízbázisként, nyaranta pedig több millióan használják azokat fürdőzésre" – mondta Tabajdi Csaba.

"Ezért rendkívül aggasztó, hogy idén nyáron a kormány megszüntette a vízminőségi ellenőrzések eddig jól működő gyakorlatát, és ellehetetlenítette a mérések jelentős részét végző VITUKI Kutatóintézetet. A mai napig nem érhető el semmilyen információ az illetékes hivatalos szervektől arra vonatkozóan, hogy a VITUKI kiiktatásával melyik hatóság, milyen rendszerességgel végzi el a vízminőségi méréseket".- tette hozzá a szocialista képviselő.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás