Hirdetés

A Birdlife bulgáriai szervezete Life programja keretében a kreativitást választotta, és első lépésként egy hatalmas graffitit helyezett el Szófia központjában. Hasonló graffitiknek lenne itthon is elég falfelület.

Az Óvjuk meg a madarakat program – 2009 és 2013 között – célja az, hogy megvédje a bulgáriai Natura 2000 élőhelyeken a parlagi sast (Aquila heliaca) és a kerecsensólymot (Falco cherrug). Mindkét faj állománya csökken az áramütések, az élőhelyük lerombolása és az illegális mérgezés és orvvadászat miatt. Ennek a problémának a kezelésére dolgozta ki a Birdlife bulgáriai szervezete (BSPB) a „Mentsd meg a madarakat!” programot. A program olyan elemeinek köszönhetően, mint a veszélyes villanyoszlopok szigetelése, a mesterséges fészkek telepítése és a meglevők védelme, továbbá a téli etetés, már némi növekedés következett be mindkét faj populációjában.

A cselekvés azonban ezzel nem zárult le. Négy önkéntes művész felajánlotta, hogy támogatja a programot és a 20 méteres falfestmény, amelyen a fenséges és világszerte veszélyeztetett fajnak számító parlagi sast ábrázolják, lenyűgöző. A Szófia központjában, a programot szintén támogató állami iskola egyik falán elhelyezett óriás graffitit minden arra járó láthatja.

A graffiti készítéséről egy kisfilm is készült, hogy megörökítse és másokkal is megossza a BSPB és a művészek közötti együttműködés legjobb pillanatait. Az innovatív kommunikációs eszközök és a kortárs művészet felhasználásával a BSPB-nek az a célja, hogy eljusson a fiatalokhoz és maradandó emléket állítson az 5 éven át folyó „Mentsd meg a madarakat!” programjának.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás