Hirdetés

Elindult a nálunk egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A szigetelés valóban környezetbarát rezsicsökkentés, viszont a kormány hangzatos kampánya a zöld beruházásokat hátráltatja. Napelemes és esőálló – jöhet a kényelmes gazdagok triciklije.

A hazai háztartások 10 %-a él energiaszegénységben, azaz fordítja összjövedelmének legalább 34 százalékát évente energiaszámlái fizetésére. Itthon a probléma elsősorban a vidéken, családi házban élő és gázzal fűtő embereket érinti. Mi költjük a legtöbbet fűtésre.

Mint arról a greenfon már beszámoltunk a Knauf Insulation elindította a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító programját. Egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítják, hogy a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A beruházás 2-4 év alatt is megtérülhet.

A programba pályázat útján választották ki a két ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon (kb. fél év) különbséggel egyaránt díjmentesen szigetelnek, miközben folyamatosan mérik gázfogyasztásukat. Az első ingatlan szigetelése már megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető a két ház energiafogyasztása.

Az OzoneNetwork ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége Kanyuk László szigetelés szakértő szerint a magyar családi ház állomány 87%-a az energiapazarló kategóriába sorolható. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyik legnépszerűbb energiahatékonysági beruházás, a szigetelés a lakások hőmérsékletét akár 5-7 fokkal is csökkentheti nyáron. A másik vendég, Bart István azt magyarázza el, hogy környezetvédelmi szempontból miért zsákutca a kormány rezsicsökkentési választási kampánya.

A beszélgetés 26.20-nál indul, addig a környezetbarát hazai találmányról, a mangalicangáról tudhatunk meg sok érdekességet, mely a biciklizőknek kínál biztonságosabb alternatívát. A mangalicangát burok fedi, így azokat is tekerésre bíztatja, akik a kerékpározás veszélyességére, illetve az időjárás viszontagságaira hivatkozva utasítják el az egészséges közlekedési módot.

 

Kapcsolódó anyagok:

Valódi rezsicsökkentés Kádár kockákban

Legyen az öné a referenciaház!

Mi költjük a legtöbbet fűtésre

Mit kíván a magyar energiahatékonyság?

Önfinanszírozó a hőszigetelésére felvett hitel

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás