Hirdetés

A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése. A hozzá kapcsolódó filozófia elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. Erről, és az élelmiszer pazarlásról nézze meg az OzoneNetwork tegnapi Egyenlítő c. műsorát.

Az etikai vegánok nem használnak állati termékeket ruházkodásra, illatszernek, vagy bármi más célra, és próbálják elkerülni az állatokon tesztelt alapanyagokat. Nem vásárolnak például szőrmekabátot, bőrcipőt, vagy bőrtáskát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.
Az étrendi vegán az, aki kihagyja az étrendjéből az állati termékeket. Állati termék minden állatból származó anyag, köztük a hús, hal és rák, tojás, tejtermékek, méz, szőrme, bőr, gyapjú és selyem. A környezetvédelmi veganizmus pedig az állati termékeket azért utasítja el, mert úgy hiszik az állatok ipari méretű kizsákmányolása ártalmas a környezetre és nem fenntartható. A vegán életmód ugynais kevesebb talaj és vízhasználattal, valamint növénytermesztéssel jár.

Az OzoneNetwork tegnapi Egyenlítő című műsorának egyik vendége Bonifert Anna, a Vegán Állatvédelmi Egyesület elnöke azt mondja a zöldségek és gyümölcsök az összes esszenciális aminósavat tartalmazzák, amire a szervezetünknek szüksége van. A B12 vitamin kivételével, amit tabletta formájában lehet pótolni. Véleménye szerint a háztáji állattartás és az ipari állattartás között etikailag nincs különbség, hiszen a ház udvarában is használják, fogva tartják, birtokolják az állatokat. A legtöbb vegán éppen az állatvédelem miatt választja ezt az életmódot.

A műsor második felének vendége (A videón 25.45-től)  Sczígel Andrea a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója volt, akivel főleg az élelmiszer pazarlásról és az éhezésről beszélgettek. 
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás