Hirdetés

A postaládákat elárasztó kéretlen levelek, szórólapok ellen már folyik a harc, emellett azonban az elektronikus postafiókunkat is folyamatosan ostromolják szeméttel. Az informatikai biztonsággal foglalkozó Symantec 2013-as riportja szerint Magyarország a világon a negyedik (!) a kéretlen levelek arányát tekintve (74 %)!

A pazarlás tehát online is tetten érhető, a drágán és környezetromboló módon megtermelt energiával felesleges kapacitásokat üzemeltetünk. A felmérések szerint az internetes levelezés háromnegyede "spam", ennek döntő többségéért a legnagyobb spammerek (többségük amerikai) a felelősek. Ez az óriási adat-, energia-, és időmennyiség (a kitermelt nyersanyagok, a környezetszennyezés externáliája, a használt sávszélesség, a kiesett munkaidő, stb.) évente több 10 milliárd dollár kárt okoz az Amerikai Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak is!

A spam tehát kéretlen, nagy példányszámban elküldött, azonos tartalmú elektronikus üzenetet jelent. Olyan levél, melynek küldéséhez a címzett nem adta a hozzájárulását. Az ilyen nagy példányszámú, azonos tartalmú leveleket egyszerre több száz vagy ezer e-mail címre küldik el a feladók. Tipikus spam például a lánclevélszerűen terjedő vicces képek, videók. Veszélyesebb fajtáik a vírusok által küldött olyan levelek, amelyek a nyeremény lehetőségével kecsegtetve kérik személyes adatainkat, bankszámlaszámunkat, pedig igazi céljuk csak az adathalászat.  A spam fajtái

De hogy jön ide a löncshús???

Hát kérem, a "spam" egy betűszó, mely a fűszerezett disznóhús és sonka angol jelentéséből adódik: Spiced Pork and Ham. Ennek története az, hogy a II. világháború után túlzott mennyiségű import sózott marhahúskészítményekkel akarták felélénkíteni Anglia gazdaságát. A spam az alacsonyabb társadalmi osztályok "kedvence" lett, az 1960-as években a gyenge minőségű takarmány miatt a monoton ízvilágot és az olcsóságot képviselte. Ennyi pedig éppen elég volt ahhoz, hogy az angolok ráunjanak a löncshúsra, mint mi manapság a kéretlen levelekre.

A történelem eseményeit egy "történelmi jelenet" követi, hiszen 1970-ben a BBC televízió műsorra tűzte az abszurd humoráról híres Monty Python társulat egy vendéglői jelenetét, ami érezteti a spam monoton ízvilágát…

 

A spam szót a 80-as években kezdték el használni új köntösben, amikor is a chat szobák állandó felhasználói, akik nem szerették, ha az összeszokott társaság beszélgetésébe más is beleszól. Amikor egy új felhasználó részt kívánt venni a beszélgetésben, úgy üldözték el, hogy a monitort teleírták az előbbi jelenet refrénjével, ellehetetlenítve ezzel a beszélgetést. Így riasztották el az idegeneket, a megszokott társaság pedig nyugodtan folytathatta tovább a diskurzust.
Az első kéretlen levél amúgy a DEC spam volt, amit ’78-ban küldtek ki egy új számítógép és operációs rendszer reklámozásának céljából.

A történet folytatása2Ft-ot ér a címünk…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás