Hirdetés

Horváth Attila Imre új klímapolitikai államtitkár az elérhető hivatalos adatok alapján jelenleg is egy megújuló energiába fektető ciprusi offshore társaság igazgatója, résztulajdonosa és kézbesítési megbízottja. Közlése szerint ezzel szemben már két éve, állami megbízatását megelőzően eladta a cégben lévő részesedését feleségének. Igazgatói tisztségéről pedig lemondott. Ez azonban nem jelenik meg a hivatalos cégkivonatban. Az LMP az érintettől haladéktalan lemondást vár!

Mint arra korábban felhívtuk a figyelmet, a Horváth életrajzában megemlített négy cég közül ma három felszámolás alatt áll. Ezen felül az egyikben jelenleg is a ciprusi tulajdonos kézbesítési megbízottja. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos leveleket továbbítania kell a külföldi cég felé. Nohaminderről megjelenés előtt kikértük véleményét, csak azután reagált, mondván: szerinte megtévesztő volt korábbi munkahelyeit összefüggésbe hozni azzal, hogy néhány közülük később tönkrement. A ciprusi cégkapcsolatra nem tért ki, de ezt a kormány más szervei sem tartották szóra érdemesnek.

A megújuló energiás cégeknél eltöltött évek során érzékelte problémáikat, így fogalmazódott meg benne, hogy ha esélyt kap rá, az állam oldaláról igyekszik több lehetőséget teremteni a számukra. 2012 februárjában nevezték ki a klímapolitikai főosztály vezetőjévé, szeptemberben helyettes államtitkár lett – így hozzá került többek között a víz- és szemétszállítás szabályozása is – majd ez év júliusában a területtel foglalkozó, újonnan létrehozott államtitkárság élére nevezték ki.
RÉSZLETEK >>>

Lásd még: Felelős klímapolitika helyett offshore-ozás

Offshore-lovag ne osszon energiatámogatásokat!

Elfogadhatatlan, hogy a kormány egy zavaros cégügyekkel bíró, offshore-hoz kötődő személyre bízza a klímaügyeket és a klímapénzeket. Az LMP azonnali lemondást kér az átláthatatlan módon ciprusi cégtulajdonhoz kötődő Horváth Attila Imrétől.
Ha valóban a közélet megtisztítása és az átláthatóság a cél, abba a képbe nehezen illik bele az új klímaügyi államtitkár, Horváth Attila Imre kinevezése. Ahol korábban a megkérdőjelezhetetlen szakmai kompetenciájú Bencsik János és Olajos Péter dolgozott, most egyre hiteltelenebb figurák tűnnek fel, miközben a kormányzatnak továbbra sincs klímapolitikája, és a kvótabevételek felhasználására vonatkozó koncepciója.
Releváns sajtóinformációk szerint a Gyurcsány-, a Bajnai- és az Orbán-kormányok – a semmittevésükkel, a magyar kvótavagyon leértékelésével, az értékesítések rossz megszervezésével – már eddig is százmilliárdokban mérhető kárt okoztak az országnak.
Az LMP az érintettől haladéktalan lemondást vár! A klímaügyeket széles körben elfogadott, morálisan és szakmailag támadhatatlan szakemberre kell bízni, a klímapénzeket pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és a háztartások energetikai korszerűsítésére használni.
Minimálisan elvárható a kormánytól, hogy offshore-lovagok helyzetbe hozása és az ország kvótavagyonának eltőzsdézése helyett inkább a megújulók felhasználásának növelésére és a lakóépületek szigetelésére fókuszáljon.

Budapest, 2013. augusztus 14.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke

Kép forrása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás