A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: vs.hu

Háromból egy szászországi vaddisznó annyira radioaktív, hogy a húsát nem lehet megenni. A problémával nem csak a szászok küzdenek, Csehországban és Olaszországban is bukkantak már sugárzó vadkanra.

Az 1986-os csernobili katasztrófa miatt vannak sugárzó disznóink. Az állatok nagy mennyiségben fogyasztanak különböző gombákat, amelyek viszont hajlamosak hosszan megőrizni a radioaktív szennyeződéseket. Szászországban 2012 óta kötelező a lelőtt vaddisznók bevizsgáltatása – írja a brit Telegraph. Ha kilogrammonként hatszáz becquerelnél magasabb szennyezettséget mutatnak, akkor tilos elfogyasztani a húsukat. Az elmúlt évben 752 vaddisznóból 297 lépte túl a határértéket. Találtak olyan állatot is, amelynél a határérték tízszeresét meghaladó szennyezettséget mértek.

A becquerel a radioaktivitás mértékegysége. Egy becquerel az aktivitása annak az anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el. A hirosimai atombomba a becslések szerint 8 yottabecquerel (nyolcszor tíz a huszonnegyediken) aktivitású volt.

A sugárszennyezett állatállomány a német államnak sem jó. Az eladhatatlan vaddisznókért kártérítést fizetnek a vadászoknak. Ez 2009-ben 120 millió forintra rúgott a Vadgazdálkodás című szaklap cikke szerint. A támogatásra felhasznált összeg évről évre nőhet, mert a német vaddisznó populáció növekedőben van. A Csernobil Fórum 2005-ös egészségkárosodásról szóló jelentése arról ír, hogy az erdei ökoszisztémákban sokkal tovább fennmaradt a radioaktív cézium-137-szennyeződés, mint a mezőgazdasági területeken. „Fehéroroszország és Oroszország egyes területein a cézium-137-tartalmú erdei élelmiszerek fogyasztása adja az emberi belső dózisterhelés túlnyomó részét. Ez várhatóan még évtizedeken keresztül így marad.”

Nem csak a németek problémája a radioaktív vadállomány. 2013-ban Olaszországban találtak sugárszennyezett állatokat, igaz, csak 29 darabot. Előtte Ausztriában és Csehországban bukkantak fel ehetetlen húsú disznók. A magyar vaddisznókról egyelőre nincsenek adataink. Amint a Földművelésügyi Minisztériumtól kapunk válasz, megírjuk, hogy tíz magyar vaddisznóból hány nem kerülhet az asztalra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás