A rovat kizárólagos támogatója

A Bayer és a Monstano bejelentette, hogy aláírták a végleges egyesülési megállapodást. Részvényenként 128 dollárért vette meg a Monsantót a Bayer, ezzel a világ legnagyobb, vetőmagot és növényvédő szereket gyártó cége jön létre.

– Örömünkre szolgál, hogy a két nagy cég egyesül. Mindez jelentős előrelépés a Crop Science esetében és tovább erősíti Bayer vezető szerepét – mondta a Bayer AG vezérigazgatója, Werner Baumann.

A Monsanto elnök-vezérigazgatója, Hugh Grant szerint a döntés visszaigazolja azt, amit eddig elértek és a részvényesek a lehető legnagyobb vételárhoz juthatnak hozzá. – Ezzel beléptünk a mezőgazdaság új korszakába – tette hozzá Grant.

A 66 milliárd dolláros ügylet az eddigi legnagyobb felvásárlásként vonulhat be a könyvekbe.  Az ügylet a tervek szerint 2017 vége előtt zárulhat le, s a felek hajlandóak mintegy 2 milliárd dolláros díjat fizetni a versenyhatósági eljárások keretében. agrotrend.hu / croplife.com

A felvásárlásnak gazdasági és környezetvédelmi következményei lehetnek, sokan a farmerek gazdálkodási szabadságát és a biodiverzitást is féltik egy ilyen, az agráriumot fenekestül felforgató gigafelvásárlásától. Már az EU is jelezte, hogy sikeres ajánlat esetén megvizsgálja a tranzakció hatásait. Amennyiben a felügyelet is jóváhagyja a tranzakciót, a világ legnagyobb vetőmeggyártó és vegyipari konszernje jön létre, közel 70 milliárd dolláros éves forgalommal.  A Bayer számításai szerint a becsült szinergiák éves hatása a lezárást követő három év után évi 1,5 milliárd dollár körül lehet.
 

Előzmények

Május közepe felé röppentek fel a pletykák, hogy a Bayer megkörnyékezte a Monsantót, akkor a hírek 40 milliárd dolláros minimum tranzakcióértékről szóltak. Monsanto azért lehetett felvásárlási célpont, mert a nyersanyagárak esését megszenvedik a vásárlóik, így a vetőmagok és növényvédő szereket forgalmazó cég is értékesítési kihívásokkal néz szembe. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy ez az időszak nagy összeolvadásokat szokott hozni, mint amilyen például a DuPont és a Dow Chemical vállalatoké volt. A svájci Syngentát tavaly a China National Chemical vette meg 43 milliárd dollárért, egyébként nem sokkal azután, hogy éppen a Monsanto ajánlatát utasította vissza.

Az utóbbi hónapokban a Bayer többször is javította ajánlatát a Monsantóra, melyeket eddig a céltársaság menedzsmentje sorra elutasított.A bejelentésre közel 3 százalékot erősödött a Bayer árfolyama a mai kereskedésben, ami ezzel a legjobban teljesítő vállalat a DAX komponensei közül.  Hiába a majdnem 20 százalékos prémium, a Monsanto árfolyama nem mutat érdemi elmozdulást a bejelentést követően. Ez részben azzal magyarázható, hogy várhatóan csak 2017 végén ütik nyélbe az üzletet, így az még rengeteg idő, lehetséges, hogy a felügyelet addigra megvétózza a tranzakciót.(portfolio)

Itt a bejelentés: megveszi a Bayer a Monsantót Itt a bejelentés: megveszi a Bayer a Monsantót

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás