A rovat kizárólagos támogatója

Október 14-16 között Hágában kezdődik a mezőgazdasági vegyi óriás Monsanto társadalmi felelősségre vonása emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Vádolják még az emberi jogok megsértésével és ökocídiummal. A Monsanto Tribunal egy nemzetközi civil kezdeményezés. Ez a szimultán Assembly (népgyűlés) biztosítja a lehetőséget a társadalmi mozgalmaknak és az áldozatoknak, hogy elmondják véleményüket.

A tavaly tartott párizsi ENSZ konferencián jelentette be az Organikus Fogyasztók Szövetsége (OCA), a Navdanya, a IFOAM International Organics, a Regeneration International (RI) és több tucat szervezet, hogy ügyvédekből és bírókból álló nemzetközi bírósággal vizsgáltatják meg a biotech óriás büntetőfelelősségét. Mára a globális társadalmi pert már több mint 800 szervezet támogatja a világ minden részéről.

Az ENSZ 2011-ben dolgozta ki a “Üzleti és emberi jogok irányadó elveit”, mely alapja ennek a társadalmi pernek és az emberi élet és a környezet ellen elkövetett károkat is vizsgálja.

A Monsanto a XX. Század elejétől számos mérgező anyagot fejlesztett ki. A teljesség nélkül az ismertebbek a következők:

PCB (poliklórozott bifenil) tartósan megmaradó szerves szennyező (POP), amely hatással lehet az emberi és állati termékenységre. Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszan tartó károsodást okozhat. A Monsanto Aroclor néven gyártotta és az USA már 1979-ben betiltotta.

2,4,5 T (2,4,5-triklór-ecetsav), a dioxin-tartalmú eleme a lombpusztító Agent Orange volt, melyet az amerikai hadsereg a vietnami háborúban vetett be, mely ma is érezteti hatását. Százezrek születtek születési rendellenességgel vagy okozott náluk rákot.

Lasso gyomirtó, melyet Európában már betiltottak.

RoundUp, a legszélesebb körben használt gyomirtó szer a világon, mely a modern történelem egyik legnagyobb egészségügyi és környezetvédelmi botrányát váltotta ki (pl. a méhek pusztulása). Ezt a toxikus herbicid kombinációban alkalmazzák a genetikailag módosított (GM) Roundup Ready vetőmagok nagyüzemi monokultúrás gazdálkodásában, elsősorban szójánál, a kukoricánál, a repcénél, állati takarmányoknál.

De számos más vegyianyag környezetbe juttatásáért felelős: szacharin, aszpartam, polisztirol, DDT, kőolaj alapú műtrágyák, rekombináns szarvasmarha növekedési hormon (rGBH )…

 

A Monsanto a globális emberi eredetű üvegházhatású gázok nagymértékű kibocsátásért is felelős. Nagymértékben felelős a vízkészlet és talaj kimerülésének, elősegíti a fajok pusztulását, részese a biológiai sokféleség csökkenésének és nem utolsó sorban világszerte több millió kistermelőt szorított ki földjeiről. Maga a cég politikája veszélyezteti az emberek az élelmiszer-önrendelkezési jogát, elprivatizálja az emberi életeket. A háttérben mozgatja a  nemzetközi "szabad" kereskedelmi megállapodásokat, ilyen TTIP és TTP, mely  példátlan támadás a biológiai sokféleség és az emberi egészség ellen.

A Monsantonak nagy befolyása van a kormányokra, a szabályozó hatóságokra, nyomást gyakorol tudósokra, a médiákra. A bíróság a Római Alapokmányra is támaszkodhat, melyet a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2002-ben alkotott meg, a nemzetközi büntetőjog megújítását is fontolóra veszi, mint környezet elleni, illetve ökocídium, mint üldözendő bűncselekmény.

Mónus Angéla – GreenProfit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás