Hirdetés

Csaknem harmadával csökkenhet a világon élő jegesmedvék száma a következő 35 évben – figyelmeztet egy tanulmány, amely a Biology Letters című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók szerint 70 százalék az esély rá, hogy a jegesmedvék száma drasztikusan lecsökken a tengeri jég fokozatos zsugorodása miatt. "A jegesmedvék életük döntő részében a tengeri jégtől függenek" – írták a szakemberek a tanulmányukban.

Jelenleg nagyjából 26 ezer jegesmedve él a Földön, 19 alpopulációt alkotva. A jegesmedve sebezhető fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. A most megjelent eredmények megerősítik az IUCN vizsgálatát, amely szerint az Északi-sarkvidéki tengeri jég klímaváltozás okozta olvadása jelenti a legnagyobb fenyegetést a jegesmedvék számára- írta az MTI.

 

Hibridizálódnak a kanadai macik

Hibridizálódnak a kanadai macik

Szakemberek szerint egy grizzly és egy jegesmedve hibridje minden bizonnyal az a medve, amelyet Kanada északi részén, a Hudson-öböl partján fekvő Arviat település közelében lőtt le egy vadász. Didji Ishalook vadász először azt hitte, hogy egy kisebb testű jegesmedvét lőtt le. De később rájött, hogy egy egészen más állatot ejtett el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás