Ékszerként csempészik ki az orrszarvútülköt

greenfo/MTI

2017. szeptember 19. 20:58

Ékszerként csempészik ki az orrszarvútülköt

Ékszerek formájában csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából a bűnszervezetek, így veszik elejét annak, hogy a repülőtéri ellenőrzésen lebukjanak az áruval, hiszen a rendőrség tülökdarabokat és teljes tülköket keres.

A Traffic nevű, vadvédelemmel foglalkozó, a tiltott kereskedelmet ellenőrző civil szervezet szerint gyöngyöket, karkötőket és karpereceket, valamint rinocérosztülök-port készítenek a csempészek. "Ez nagyon aggasztó. Hiszen ha valaki átsétál a repülőtéren egy rinocérosztülökből készült nyakláncot viselve, ki fogja megállítani? A rendőrség tülökdarabokat és teljes tülköket keres" - mondta Julian Rademeyer, a Traffic munkatársa.

A csempészett tülkök elsődleges célállomásai ugyanazok, Kína és Vietnam legnagyobb piacai felé tartanak. A nyomozók azonban azt is megállapították, hogy a csempészútvonalak megváltoztak és sokkal komplexebbé váltak annak érdekében, hogy elkerüljék az olyan országokat és repülőtereket, ahol a bűnüldözésre kirendelt források koncentrálódnak. Susie Offord-Woolley, a Save the Rhino International jótékonysági szervezet vezetője szerint ez fontos információ, mivel így a bűnüldözők kiképezhetők a rinocéroszékszerek azonosítására. "Az a tény, hogy a bűnbandák feldarabolják a tülköket, arra utal, hogy egyre jobban tartanak a rendőrségtől, ami jó jel" - tette hozzá.

A BBC News szerint 2007 óta legalább 7100 orrszarvút öltek meg Afrikában, mára mintegy 25 ezer példány maradt. Az orrvadászat jelenlegi mértékét tekintve a Save the Rhino International szerint a vadon élő orrszarvúk a következő tíz évben kihalhatnak. Az elmúlt tíz évben Afrikában 1000, az orrszarvúk életét védő vadőrt öltek meg. Így emberéletekről is szó van - emelte ki Offord-Woolley.

A vadorzók miatt aktívabbak éjszaka az afrikai elefántok

A vadorzók miatt aktívabbak éjszaka az afrikai elefántok

Biztonságuk érdekében főként éjszaka aktívak az afrikai elefántok, ha vadorzók fenyegetik az életüket. A hollandiai Twente Egyetem szakértői jutottak erre a következtetésre hatvan elefánt megfigyelésével zajlott kutatásuk során.

Kenyai állatokat láttak el jeladóval, a hosszú távú megfigyelésből pedig kiderült, hogy az egyébként nappal aktív állatok erőteljesebb fenyegetettség hatására hajlamosak a nappalt éjszakára cserélni. Festus Ihwagi kutató, a Save The Elephants állatvédő szervezet tagja, a GPS-ek 2000 és 2012 között mért adatait elemezte ki.
2010 és 2012 között, amikor az elefántokat fokozottabban üldözték a vadorzók, az adatok szerint az állatok többet mozogtak éjszaka, mint nappal - állapította meg Ihwagi. Az afrikai elefántok általában nappal aktívak. A 28 nőstény elefántnál még határozottabban volt megfigyelhető ez az elkerülő viselkedési forma, mint a 32 hímnél.




Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés