Hirdetés
Forrás: g7.24.hu

A tetemes mértékű pálmaolaj-előállítás a világban hatalmas természeti rombolással jár, amire a környezetvédők már sok éve próbálják felhívni a világ vezetőinek figyelmét. A növényi olaj rengeteg termékben megtalálható, beleértve az élelmiszereket, a samponokat, a kozmetikumokat, a tisztítószereket és a fogkrémet is. Még biodízel üzemanyag is készül belőle, igaz, az Európai Unióban már nem sokáig.

Az Európai Parlament ugyanis várhatóan jövő héten egyöntetűen megszavazza, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban. A legnagyobb politikai erők a pálmaolaj-felhasználás teljes tilalom alá vonását is támogatnák, így valószínűsíthető, hogy az intézkedésekkel nem állnak meg a bioüzemanyagoknál.

A pálmaolaj egy emberi fogyasztásra is alkalmas növényi olaj, amit az afrikai olajpálma gyümölcséből készítenek. A növény eredetileg Nyugat-Afrikából származik, de mindenhol megél, ahol meleg van és bőséges eső esik. Ma már Afrikában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában is termesztik, ám a növényből készített pálmaolaj 85 százalékát Indonéziában és Malajziában gyártják, és innen is exportálják, környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan mértékben.

A pálmaolajat előállító országokban ugyanis erdőterületeket irtanak ki azért, hogy az ültetvények helyet kapjanak, ami a biológiai élőhelyek elpusztulásával, olykor állatkínzással és a bennszülött népek jogainak megsértésével is jár, de kutatások szerint klímaváltozást is előidéz.

A WWF szerint 300 focipályányi erdőterületet pusztítanak el óránként a világon az olajpálma-ültetvények miatt, amik Indonéziában és Malajziában több mint 17 millió hektárnyi területet foglalnak el. Ez nagyobb terület, mint Portugália és Írország összesen. A nagymértékű erdőirtás miatt számos állatfajt a kihalás fenyeget, kutatások szerint, ha ez így megy tovább, akkor az orangután például 5-10 éven belül, a szumátrai tigris pedig kevesebb mint 3 éven belül kihalhat.


Súlyosan veszélyeztetett a borneói orángután

Súlyosan veszélyeztetett a borneói orángután

A pálmaolaj miatt került a kihalás szélére a borneói orángután. Az erdőírtás mellett a vadászat is gyéríti az állományt, mert a faj lassan szaporodik. Mintegy kétharmadával csökkent negyven év alatt a borneói orangutánok száma vadászatuk és élőhelyűk pusztítása miatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) számításai szerint alig valamivel több mint százezer borneói orangután él a szigeten. Mivel úgy becsülik, hogy 2025-re alig 47 ezer egyedre zsugorodhat az állomány, ma súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánították. Nem volt ez mindig így: a ’70-es évek elején még 288 500 borneói orangután élt a térségben. De a nagy mértékű fakitermelés miatt gyorsan csökken az életterük az esőerdőkben. Mert bár az indonéz, a maláj és brunei gazdaságnak jó a pálmaolaj, addig a pálmaligetekben nem él meg az orángután.


Évente több tízmillió tonna pálmaolajat gyártanak világszerte, ami az összes növényiolaj-előállítás 30 százalékát teszi ki. A két fő termelő ország, Indonézia és Malajzia számára India után a második legnagyobb pálmaolaj-exportőr az Európai Unió. 2016-ban az indonéz export 16 százaléka, míg a maláj kivitel 13 százaléka ment az EU-ba.

Még mindig természetromboló pálmaolajat használunk 

Az EU akkor kezdett el igazán foglalkozni a pálmaolaj ügyével, amikor egy a megbízásukból készített, 2016-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a pálmaolajból előállított biodízel üzemanyag felhasználása háromszor több károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos dízelé.  Az Európai Parlament tavaly áprilisban ezért határozatot hozott arról, hogy a biodízel-felhasználást be kell tiltani, amivel az Európai Bizottságot sürgették erre. Emellett kezdeményezték egy tanúsítványrendszer kidolgozását is, amely garantálni tudná, hogy csak fenntartható módon előállított pálmaolaj lép be az EU területére.

A G7 szerint az Európai Parlament várhatóan jövő héten szavaz plenáris ülésen a Megújuló Energiaforrás Irányelv javasolt módosításáról, amely a 2021 és 2030 közötti célokat tűzi ki. Ennek részeként szavazhatják meg, hogy a pálmaolajból készült biodízel felhasználását 2021-től kezdve betiltsák. Az Euractiv tegnapi cikke szerint az uniós parlament legtöbb politikai csoportja teljes mellszélességgel támogatja a pálmaolaj-felhasználás visszaszorítását.  Első körben tehát a pálmaolaj energetikai célú felhasználását tilthatják be. A parlament tavalyi állásfoglalásában ugyanakkor ennél jóval több korlátozásra tett javaslatot, így valószínűsíthető, hogy a szigorítások itt nem állnak meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás