A rovat kizárólagos támogatója

Holtan találták kenyai otthonában a világ egyik leghíresebb elefántcsontkereskedelem-ellenes aktivistáját. Esmond Bradley Martin 75 éves amerikai állampolgár, és a nyakán szúrt sebet fedeztek fel. Az ENSZ egykori különmegbízottja pótolhatatlan munkát végzett azért, hogy a nemzetközi közvélemény átfogó ismereteket szerezzen a világot behálózó, illegális orrszarvú- és elefántcsont-kereskedelemről.

A rendőrség szerint egyértelműen gyilkosság áldozata lett – szúrt sebet találtak a nyakán -, de jelenleg úgy gondolják, a gyilkos nem tudta, ki az áldozata, nem az állatvédő tevékenysége miatt ölte meg, vélhetőleg egy egyszerű betörő volt, akit Martin megzavart. Időközben egyre valószínűbbé válik, hogy nem "mezei" rablótámadás történt, hanem a gyilkosság összefügg az állatvédelemmel.

A 75 évesen megölt Martin az 1970-es években kezdett az afrikai elefántok és orrszarvúk megmentésével foglalkozni. Ezeket az állatokat az orvvadászok azért gyilkolják le, mert előbbinek az agyara, utóbbinak pedig a szarva több ázsiai ország hiedelmei szerint csodatevő gyógyító erővel bír. A csontokat hatalmas nyereséggel lehet eladni, így a szervezett bűnözés jó ideje rárepült a virágzó üzletre.


Nem a vadállatok veszélyesek az állatvédőkre.
Orvvadászok öltek meg egy kameruni vadőrt– írtuk 2016. decemberében. Elefántagyarra vadászók figyeltek ki és öltek meg egy kameruni vadőrt, miközben az elefántok és gorillák megóvásáért járőrözött társaival. A 10 napos, Lobéké Nemzeti Park-beli járőrözés utolsó reggelén történt az incidens; aminek során Bruce Danny Ngongot háromszor lőtték meg, kétszer a csípőjén és egyszer a combján.


Martin nem csak állatvédő aktivistaként küzdött az orvvadászat és az illegális kereskedelem ellen, de többször beépült a legkeményebb csempészbandákba, dokumentálva a tevékenységüket, feltérképezve a feketepiacot, és fontos információkat szolgáltatva a hatóságoknak. Nagy szerepe volt abban, hogy a legnagyobb piacnak számító Kína az 1990-es években hivatalosan betiltotta az orrszarvúszarv kereskedelmét, majd később az elefántcsontét is. 70 éves kora felett sem pihent, most is éppen egy délkelet-ázsiai kutatóútról tért vissza Afrikába, és Mianmar orrszarvúszarv-feketepiacairól írt tényfeltáró riportot- írtra az index a BBC-re hivatkozva.


És hogy miért is volt fontos Esmond Bradley Martin munkája?

Nemrég még Kína tette ki az elefántcsontpiac keresletének 70 százalékát. Becslések szerint orvvadászok évente 30 ezer afrikai elefánttal végeznek, így nem csoda, hogy számuk mára félmillió körülire csökkent, pedig a XIX. század elején még 20 millió vadon élő példányt tartottak számon. Előbb a nyugati világ mohósága, majd a japán, második világháború utáni gazdasági fejlődés biztosította keresletet, végül pedig a kínai igények pecsételték meg sok százezer afrikai elefánt sorsát. 

Meggyilkolták az egyik legismertebb afrikai elefántvédőt

Meggyilkolták az egyik legismertebb afrikai elefántvédőt

A tanzániai rendőrség indított nyomozást, miután Dar es-Salaam városában meggyilkolták az egyik legismertebb elefántvédőt, Wayne Lottert. Az 51 éves korában megölt férfi korábban számos alkalommal kapott már halálos fenyegetéseket, mivel komoly ellenfele volt az orvvadászoknak – írtuk 2017. augusztus 19-én.

A Guardian értesülései szerint a férfit akkor lőtték le, amikor a város repteréről egy taxiban épp a szállodájába tartott. A Lotter által alapított PAMS Foundation nevű szervezet egész Afrika-szerte küzdött az elefántokra utazó orvvadászok ellen. A dél-afrikai születésű férfi évtizedek óta az elefántok elszánt védelmezője volt. Az általa alapított NGO közleménye szerint bátran halt meg, azért, amiért a legszenvedélyesebben küzdött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás