A rovat kizárólagos támogatója

Semjén Zsolt szembekerült már egyszer-másszor a természetvédelemmel, amikor tenyésztett vagy védett állatok vadászatát szorgalmazta. 2011-ben csak a hivatásos és civil természetvédők határozott fellépése akadályozta meg a tervét, miszerint több védett vagy védelemre szoruló madarat is vadászhatóvá kellett volna tenni, köztük a fürjet, az egerészölyvet, a héját, a barna rétihéját, a nyári ludat, a kanadai ludat, a barátrécét, a vadgerlét, a fenyőrigót, a hollót, a kisemlősök közül a menyétet és a nyusztot.

Emlékezetes: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt sem tudta, hogy jávor- vagy rénszarvast lőtt-e svédországi luxusvadászatán, ő maga jávorozta le első körben a helikopterről lógó állatot. Az bizonyára apróság a szemében, hogy a jávorszarvasnak széles lapátagancsa van, a Magyar Nemzetben közölt képen pedig, amelyen a kereszténydemokrata főpolitikus arcán önelégült mosollyal pózol a halott állat mellett, látható, hogy az áldozat fejdísze egészen másmilyen. Török Zoltán Svédországban élő természetfilmes később azt is elmondta, háziasított, tenyésztett rénszarvasról lehetett szó.

Nemcsak a svédországi történések, korábbi esetek is rávilágítanak arra, hogy a miniszterelnök-helyettesnek furcsa elképzelései vannak a természet és a vadászat kapcsolatáról. Igencsak szeret trófeák és kitömött állatok előtt pózolni, beszédet mondani vadászati-erdészeti eseményeken, kiállításokon. A minap a Parlamentben fogadta a kétes hírű – inkább állatmészárlásokról ismert – amerikai Safari Club elnökét. Ugyanakkor több ízben is hangoztatta, hogy a vadászat az igazi természetvédelem, és nagy terve, hogy hazánkból vadászati nagyhatalom legyen. Semjén Zsolt szembekerült már egyszer-másszor a természetvédelemmel, amikor tenyésztett vagy védett állatok vadászatát szorgalmazta. 2011-ben csak a hivatásos és civil természetvédők határozott fellépése akadályozta meg a tervét, miszerint több védett vagy védelemre szoruló madarat is vadászhatóvá kellett volna tenni, köztük a fürjet, az egerészölyvet, a héját, a barna rétihéját, a nyári ludat, a kanadai ludat, a barátrécét, a vadgerlét, a fenyőrigót, a hollót, a kisemlősök közül a menyétet és a nyusztot.

2015-ben a vadászterületre kiengedett, éles hangjukkal a fácánokat védő tenyésztett gyöngytyúkok vadászata mellett érvelt, mondván, így nem vesznének kárba. Értem: ha a gyöngytyúkot vagy a fácánt róka kapja el, az veszteség – ha a kocavadász lövi le, az rendben van. Sőt: szerinte az erdőben kóborló kutyákat is puskavégre kell kapni. A napokban egy lakossági fórum hallgatóit azzal szórakoztatta, hogy ha meghívják, szívesen elmegy jegesmedve-vadászatra is. Eszerint fogalma sincs arról, hogy az olvadó sarki jég miatt ez a nagyragadozó végveszélyben van. Igazán nagy dicsőség lenne egy úszó jégtáblán haldokló csontsovány jegesmedvét lelőni.

Semjén Zsolt vadászati ügyei nem egyedülállók a Fidesz–KDNP urizáló NER-lovagjainak körében.

Úgy gondolhatják, az állami földek megszerzésével kialakult hatalmas birtokok mellé az uraknak a vadászat is jár, ezért átalakították a törvényt, újraosztották a vadászterületeket. A HVG írt arról, hogy Tasó László vadászai elűzték az évek óta ott legeltető juhászokat a területekről, amelyek vadászati jogát a fideszes államtitkár által elnökölt társaság szerezte meg. Az izsáki polgármester, Mondok József két vadászházat is épített uniós pénzből panziónak – de véletlenül beleköltözött az egyikbe. Az elmúlt hetekben derült fény arra, hogy az előszeretettel fácánozó Lázár János földjeinek kellős közepén hatalmas vadászkastély nőtt ki, és a Hír TV tárta fel, hogy a korábban gyermekotthonként működő felsőpetényi Almásy-kastélyt Mészáros Lőrinc barátja, az OTP-s Barna Zsolt vette meg egy fogyatékos gyerekeket nevelő egyesület elől. A helyiek szerint azt is vadászati célból.

Mészáros Lőrincéknek hogy hogy nem, Békés megyében van egy vadászkastélyuk, ahová előszeretettel járnak ők és vendégeik. Előfordul, hogy helikopterrel. Nekik ez biztos öröm, három helyi vadásznak azonban nagyon nem. Mészáros Lőrinc fia ugyanis úgy intézte, hogy kizárják őket az évtizedek óta használt vadászterületeikről. A vadászok nem ijedtek meg, hanem pereltek, és első fokon nyertek is, de mégsem vadászhatnak.

Az már szinte megszokott, hogy a Fidesz-politikusok lakásának, házának, autójának mérete, földjeik, borászataik, cégeik, szállodáik, kastélyaik száma gyorsan növekszik. Semjén Zsolt, aki egyébként az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, a Velencei-tónál épült kilátó avatásán azt nyilatkozta, nem a politikust, hanem az ismert vadászt hívták meg Svédországba. No igen, bizonyára véletlen az is, hogy 2010-ben választották a védegylet elnökévé, éppen akkor, amikor a második Orbán-kormány létrejöttekor tárca nélküli miniszter és miniszterelnök-helyettes lett.

Mangel Gyöngyi írása a Magyar Nemzetben jelent meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás