Hirdetés

Ma mutatta be programját Karácsony Gergely, az ellenzéki összefogás főpolgármester-jelöltje a budapesti Trip hajón, a Batthyány térnél. Ingyen BKV a gyerekeknek, Budapest alkotmány.A bemutatón részt vesz és felszólalt Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum, és Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció volt főpolgármester-jelölt jelöltjei, akiket Karácsony a budapesti előválasztáson győzött le.
Karácsony Gergely a jelenlegit sorsdöntő választásként értékelte, és elítélte, hogy ellenfele, Tarlós István elzárkózik a vita elől és leginkább a baráti médiában jelenik meg. Ezzel véleménye szerint a főpolgármester nem veszi komolyan a budapestieket, emellett Karácsony úgy véli, víziója sincs, azon kívül hogy jóban kell lennie a kormánnyal. Felemlegette rossz példaként a Duna Arénát, mely végül jóval drágább lett a tervezettnél, és nem is olyan minőségben valósult meg, mint ahogy tervezték – vagyis véleménye szerint Tarlós fent vázolt stratégiája megbukott. Vagyis véleménye szerint természetesen együtt kell működni a kormánnyal, mikor lehetséges, de nem minden áron.

Kifejtette véleményét, miszerint XXI. századi tudással kell irányítani a várost, Tarlósé viszont elavult.

Többször hangsúlyozta, hogy továbbra is szeretne vitázni Tarlóssal, és bármilyen formában hajlandó leülni vele, akár Puzsér Róbert és Berki Krisztián jelöltek társaságában is.  Úgy gondolja, a jelenlegi politikának nincsenek értékalapjai, hanem folyamatosan az aktuális érdekeknek megfelelően változik. Ezzel szemben úgy véli, le kell számolni a puszta hatalomszerzés logikájával, és stabil értékek mentén kormányozni a várost – ezeket pedig Budapest alkotmányában rögzítenék. Ennek létrehozására a választás után elindítanának egy városi konzultációt, melynek keretében Budapest népével közösen dolgoznák ki a dokumentumot.

Elmondta azt is, vezetése alatt megőriznék a város örökségét, melyért a Fidesz nem sokat tesz. Emlékeztetett, nemsokára 150 éves lesz a város, és amellett hogy az elmúlt évekre emlékezünk, meg kell terveznünk a következő 150-et is, melyet legalább olyan jól kell teljesíteni, mint az előzőt.

Az eseményt a mérce közvetítette, összefoglalójukból a környezetvédelmet emeljük ki, a teljes tudósítás itt >>>

„Budapest vagy zöld lesz, vagy egy olyan város, ahonnan elmenekülnek az emberek” – mondta a fásítási programról.

Ennek keretében minden újszülött után ültetne egy fát, és összesen tízezer fa helyett létrehozna egy új városligetet, véleménye szerint Észak-Csepelen és Ferencvárosban nem új stadionokra lenne szükség – ahogy az egyébként a jelenlegi városstratégiából is következik.  Emellett a Dunát a város részeként kívánja használni, és létrehoznának egy tíz kilométer hosszú rekreációs zónát, érintve a Római-partot és a fővárosi szigeteket is, hiszen a budapestiek „imádják” ezeket a tereket.

Kihirdetné a klímavészhelyzetet is.

Miután az országgyűlésben meghiúsult a klímavészhelyzet kinyilvánítása, úgy látja, hogy Budapestnek kell élen járnia ebben, ennek fényében pedig a közgyűlés valamennyi döntésének meghozatalakor figyelembe kellene vennie annak környezeti hatásait.

A közlekedés terén fejlesztené a BKV-t, kiselejtezné a „kohószökevény” buszokat, és olyan várost teremtene, mely alternatívát tud nyújtani az autóhasználatnak, hisz az hogy túl sok az autó, nem az autósok, hanem a város hibája is.  Emellett úgy véli, túl drága a tömegközlekedés, ezért a társadalmi igazságosságot szolgáló lépésekkel csökkentené a közlekedés költségét, sőt, mi több, a 14 év alattiaknak eleve ingyenessé tenné.

Azzal a mítosszal is leszámolt, hogy a kormány pénzt adna a fővárosnak, holott a fővárosból csak viszik a pénzt, miközben az itt megtermelt javak mindössze két százalékáról rendelkezhet a főváros. Ahogy az EU-s források is elérhetőek lesznek a települések számára, ezzel újabb lehetőségeket nyitva.

Karácsony elmondta, ő nem erőszakos, hanem erős szeretne lenni, amit a budapestiek erejéből merít, ehhez pedig arra van szükség, hogy – ahogy a Pál Utcai Fiúk musicalben – mindenki eljöjjön, és támogassa őt a főpolgármesteri pozíció megszerzésében.
Nyitókép: Karácsony Gergely programismertetője Trip hajó forrás: Szabó Rebeka FB

KAPCSOLÓDÓ TUDÓSÍTÁSOK:
Ingyen BKV a gyerekeknek, Budapest alkotmány – Karácsony Gergely programot hirdetett
Tarlós jobban retteg a vereségtől, mint imázsának elvesztésétől
Cirkuszi zenét játszó motorcsónakon érkezett a kormánypárti trollkülönítmény Karácsony programbemutatójára
Kitakart lajstromszámú hajóról zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját
Ingyen BKV-t ígér Karácsony a 14 éven aluli budapestieknek
Karácsony egykori ellenfeleivel hirdetett programot, a rendezvényt megpróbálták megzavarni

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás