Hirdetés

A biciklizés során számos olyan szabályt kell szem előtt tartani, amik megóvják a te és a körülötted lévők biztonságát egyaránt. Nem elegendő a KRESZ ismerete, be is kell tartani az általa felsorakoztatott szabályokat, mivel csak úgy válhatunk a közlekedés felelősségteljes tagjaivá.

A szabályzat is kimondja: “látni és látszani”, azaz nem elegendő, ha mi úgy érezzük, hogy megfelelően látjuk az előttünk álló utat, a közlekedés többi tagjával is tudatni kell jelenlétünket. Amennyiben nem látunk egy előttünk elterülő faágat, vagy esetleg egy közlekedő autó csak az utolsó pillanatban vesz észre minket, akkor felelőtlenségünk akár súlyosabb kimenetelű balesetek kialakulásához is vezethet.

A lámpa legfontosabb jellemzői

A biciklizés szabályzatában a piros lámpa hátra kerül, amely sötétben és tiszta időjárás esetében legalább 150 méter távolságból is észrevehető, míg a fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa kerül előre, amely tiszta időben szintén 150 méteres láthatóságot kell, hogy elérjen. Mindezeken felül a biciklilámpa-kínálat kifejezetten nagy a piacon, választásunkat számos tényező befolyásolja. 

Az első és legfontosabb tényező az ár. Az elemes lámpák tartoznak a legalacsonyabb árkategóriába, a dinamós kivitel közepes árkategóriába tartozik, míg a tölthető akkumulátoros lámpák a legdrágábbak, de ezen felül legtöbb esetben a legtartósabbak is. Összességében azonban az elemes lámpákba több pénzt kell befektetni, mivel első és hátsó lámpába egyaránt 2-2 elemet kell venni, amiket használattól függően időnként folyamatosan cserélni kell.

További lényeges jellegzetességei

Számos típus közül válogathatsz design alapján egyaránt. Csak a bicikli stílusa és a képzeleted szabhat határt választásodnak. Üzemidő tekintetében érdemes figyelembe venned az ár-érték arányt egyaránt. A dinamósak örök életűnek mondhatók, mivel szinte nem mehet tönkre bennük az alkatrész, ahogyan tekered, úgy töltheted az akkumulátort. Feltölthető lámpáknál vannak olyan típusúak, amelyeken egy óra jelzi azt, hogy hány órán keresztül üzemképes még.

Azonban mindez nagyban függ a tipikusnak számító használattól is, amennyiben többet kerékpározol esténként, kietlen utakon edzel, vagy elhúzodott a napi teendőd és szürkületben kell hazatekerned. Azt is számításba kell venned, hogy abban az esetben, ha hűvösebb, télies időben biciklizel, akkor az elemes és akkumulátoros eszközök nem minden esetben működnek kifogástalanul, mivel az elektrokémiai folyamatok lelassulnak, ebben az esetben a dinamós jelenti a legkényelmesebb megoldást.  A fényerő is kifejezetten lényeges, de ennek a jellege is attól függ, hogy milyen utakon szoktál leginkább közlekedni.

Amennyiben segítségre lenne szükséged a megfelelő döntés meghozatalához, akkor keresd fel a Bicajozz.hu weboldalát, ahol felkészült ügyfélszolgálatuk örömmel várja kérdéseidet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás