Hirdetés

A Sorsok Háza mellett képzeli el a főváros a Természettudományi Múzeum új épületét. A kormány viszont ragaszkodik a Debrecenbe költözéshez – bármilyen tárgyi és szellemi pusztítás árán is.

Az egykori Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot a Fővárosi Önkormányzat – számolt be róla az RTL Híradó. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a műsorban azt mondta, a volt pályaudvar területe minden szempontból alkalmas egy korszerű, új épület létrehozására. A holokauszt áldozatainak emléket állító Sorsok Háza mellett képzeli el a főváros a Természettudományi Múzeum új épületét – jelentette ki.

A kormány azonban továbbra is Debrecenbe költöztetné az intézményt. Az ITM közölte, hogy ezt már eldöntötték. Az indoklás szerint Debrecenben olyan fejlesztések lesznek, hogy a múzeumot korszerű tömegeket vonzó, országos tudásközpontként értelmezhetik újra. Néhány hónappal a világjárvány kezdete előtt a Magyar Természettudományi Múzeumról kiderült, hogy a kormány Debrecenbe akarja költöztetni az intézményt. Azt hihetnénk, hogy ez a terv veszélyezteti legjobban a múzeum túlélését. Pedig a bajok sokkal mélyebbek ennél, hiszen a diktatórikus hajlamokkal vádolt jelenlegi főigazgató regnálása óta minden szakember menekül onnan, aki csak tud.

Orbán nagyobb kárt fog okozni a Magyar Természettudományi Múzeumnak, mint az 56′-os tűzvész

Az intézmény kutatói korábban tüntetést is szerveztek a költözés miatt, mert attól tartanak, hogy az állomány nem szállítható sérülések nélkül olyan messzire. Az “akadémia hóhéraként” elhíresült Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban az RTL-nek azt mondta, sehol sincs megírva, hogy mindennek Budapesten kell lennie, és a költöztetés biztonságban megoldható.

A témához kapcsolódó podcastjaink:

Hány lába van a százlábúnak? Zoológiai kalandozások a Föld körül

Mi lesz veled Magyar Természettudományi Múzeum?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás