Hirdetés

A European Wildlife szerint Ausztria, Csehország és Magyarország Európa sereghajtói a biológiai sokféleség megmentésében.

Több európai országnak nem sikerült hosszú távon felvennie a harcot a biológiai sokféleség megmentéséért. Számos állatfaj, legfőképpen a nagy testű ragadozók állománya marad el a korábban megszokottól Ausztria, Csehország és Magyarország sikertelennek nevezhető természetvédelme miatt.

A jelentésben a szakemberek kiemeltek több olyan fajt, amely a három ország határain kívül él és virul, ám a rossz jegyeket kapott államokban kihalt vagy csupán néhány egyede él. Ilyen helyzet állt elő a barna medvékkel, mivel míg hazánkban egyetlen állat sem él szabadon, addig a szomszédos Romániában 5-6 ezer fős populáció él, és Szlovákiában is csaknem 800 állat található.

Ausztriában az elmúlt évben halt ki az utolsó szabadon élő barna medve, míg Szlovéniában csaknem 400 medve él. Ugyanez a helyzet Csehországban, ahol csupán 5-10 farkas él, és úgy tűnik, az állomány nem tud növekedni, miközben Szlovákiában körülbelül 180 farkas, Németországban 120 és Lengyelországban pedig 800-900 él.

Ebből a szempontból Ausztria, Magyarország és Csehország a három legrosszabb állam Európában. „Ezekben a régiókban a biológiai sokféleség sérül és főképp a nagyragadozók tűnnek el” – mutatott rá Dalibor Dostal, az European Wildlife igazgatója. Ezt a drámai biodiverzitás csökkenést a szakember szerint nem lehet csupán gazdasági számokkal magyarázni, mivel például az életminőség sokkal magasabb Szlovéniában, mint Csehországban, és persze ott van a gazdag Németország is, ahol a közgazdasági számadatok ellenére is megduplázódott a farkas állomány két év alatt. Éghajlati okokkal sem lehet magyarázni bizonyos kulcsállatfajok állományának csökkenését, vagy nemlétét. Példa erre, hogy Ausztria sokkal több a hegyvidék, mint Szlovéniában, mégis az osztrák Alpokban pusztultak ki a medvék.

„Évszázadokon keresztül a Habsburg Monarchia része volt Ausztria, Magyarország és Csehország – nem lehet véletlen, hogy épp ezeket emeltük ki" – fűzte hozzá Dalibor Dostal. A szakember úgy gondolja, hogy az orvvadászat feletti elnéző magatartás lehetett az egyik oka, amiért ma ezek a nagyragadozók nem élnek a területeken. Gond az is, hogy néhány ország még most sem tesz meg mindent az orvvadászat ellen.

Szakemberek úgy vélik, hogy az osztrák barna medvék kihalását az orvvadászok okozták, míg az is különös, hogy Csehországban a farkas populáció az elmúlt 20 évben változatlan. Nyilvánvalóan az állatok szaporodnak, azonban rendre kilövik azokat és elképzelhető, hogy az érintett országokban a rendőrség és a jogszabályok nem elég erősek ahhoz, hogy ezt a káros folyamatot megállítsák.
„Újabb és újabb okokat keresünk helyi szervezetekkel közösen, hogy megfejtsük, mi hozta össze ezt a szomorú triumvirátust Európa biodiverzitásának térképén” – jelentette ki Dostal.
A témáról itt olvashat bővebben.
 

Kapcsolódó anyagok:

Nincsen már barna medve Ausztriában

Eltűntek a Beszkidek medvéi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás