Hirdetés

Az MSZP szerint miközben a parlamenti vita zajlik a hulladékgazdálkodásról szóló törvény tervezete esetében Illés Zoltánék egy eddig nem ismert változatát készítik elő a javaslatnak.

A Fidesz sajátos parlamentáris demokráciafelfogását száz közül is felismerni: az elmúlt két évben bevett gyakorlattá vált az egyéni képviselői indítványokkal való törvénykezés. A 2013-as költségvetés múlt heti vitája során azonban valami olyasmi vette kezdetét, amire eddig még nem volt példa a magyar törvényhozásban: míg a Parlament egy törvényjavaslatot tárgyal, a Fidesz hátsó műhelyekben, minden egyeztetést kikerülve már új javaslatokat készít elő.

Úgy tudjuk, miközben a parlamenti vita zajlik a hulladékgazdálkodásról szóló törvény tervezete esetében Illés Zoltánék egy eddig nem ismert változatát készítik elő a javaslatnak. Erről szólnak a hozzánk eljutott szakmai és civil szervezeti információk, illetve már több helyről is olyan új, valószínűleg a Fidesz parlamenti képviselői elől is titkolt változatát kaptuk meg a részletes vita előtt álló törvényjavaslatnak, amely ezt feltételezi.
Már az is furcsa, hogy a tavaszi ülésszak elején, márciusban elkezdett vitát a rendkívüli ülésszakban folytatja a Fidesz. Az pedig az eddig ismert tervezet szakmai előkészítettségét minősíti, hogy a mai napig több mint 100 módosító indítvány nyújtottak be (köztük egy 55 oldalas kormánypártit) a képviselők az eredeti javaslathoz.

Egy szakmailag rossz előterjesztés módosításával egyetértünk – magunk is több módosító javaslatot nyújtottunk be. Azt az eljárást azonban, amelyet most a kormány és a Fidesz folytat, felháborítónak tartjuk.

A hulladékról szóló törvény hazánkban mindenkit érint. Minden magyar háztartás, minden magyar lakos termel ugyanis szemetet, amely után viteldíjat fizet. Az új szabályok azt határozzák meg, mennyit fizetünk majd a szemétszállításért. Nem tudunk másra gondolni, mint hogy a titkolózás mögött a tulajdonviszonyok átrendezése és a lakosság terheinek bújtatott növelése húzódik.

Egy ismeretlen szövegű, titkolt javaslatról nincs értelme az érdemi vitának, ezért felszólítjuk a kormányt és a szaktárca vezetőit, álljanak elő a tényekkel, mutassák be végleges javaslatukat! Amíg ezt nem teszik meg, addig képviselőink nem vesznek részt a törvényjavaslatról szóló "vitában".

Budapest, 2012. július 3.

Szabó Imre,
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás