A rovat kizárólagos támogatója
LMP Parlamenti Frakciója

Milliárdokért stadionokat építeni üdvös dolog, a tömegsportokat, az ökoturizmust és a természetjárást támogatni viszont fölösleges – ezt a következtetést vonhatjuk le a kormány politikájából és a kormánytagok személyes példájából.

Az LMP szerint elég a vizet prédikáló és bort ivó politikusokból, és itt az ideje, hogy az állam pénzét a rekreáció területén is értelmesen, a közösség érdekében használjuk fel.
Az ország ma is tele van olyan wellness-fürdőkkel, amelyek az adófizetők pénzén, sokszor egymástól néhány kilométernyire épültek fel még az első Orbán-kormány időszakában, és azóta is egymás elől szívják el a termálvizet és a vendégeket. A jelenlegi kabinet láthatóan nem tanult az elődei és saját hibájából, és továbbra is csak az indokolatlan mega-beruházásokban, a céltalan rongyrázásban hisz.

Budapesten beszorítanak egy új Orbán-stadiont a Puskás Ferenc Stadion mellé (teljesen fölöslegesen, ráadásul a szűk hely miatt baleset- és tűzveszélyesen), a debreceni Kósa-stadion építkezését pedig kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánították, hogy ne kelljen törődni a védett nagyerdei helyszínből következő környezetvédelmi előírásokkal. Miközben számolatlanul szórják a milliárdokat a sportszakmailag és költség-haszon alapon is értelmezhetetlen stadion-projektekre, addig sportegyesületek sokasága küzd filléres anyagi gondokkal, iskolák százaiból hiányoznak a testnevelés elemi infrastrukturális feltételei, és a belföldi turizmus fejlesztésére sem jut pénz.

A kormánytagok úton-útfélen a magyar termékek vásárlásáról és a hazai termelők megsegítéséről szónokolnak, de eszükbe sem jut, hogy nem csak a mezőgazdaságban, hanem például az idegenforgalomban is magyar munkahelyekről, a magyar gazdaság lehetőségeiről van szó. Talán nem is tudják, hogy egy olyan országban élnek, ahol több ezer kilométernyi érintetlen mellékág-rendszer, Európa utolsó természetes állapotú folyószakaszai, a kontinens egyetlen vadló-ménese és az egyik leggazdagabb őslény-lelőhely várja a látogatókat – olyan csodák, amelyekkel külföldön nem lehet találkozni.

Az LMP szerint a kormánypárti képviselőknek emlékművet állító értelmetlen presztízsberuházások helyett a szelíd turizmus és az aktív pihenést szolgáló tudásturizmus fejlesztésére, a tömeg- és diáksportra kellene fordítani a rekreációs célú közösségi forrásokat. Olyan turizmust szeretnénk, amely fenntarthatóságon alapul, és elsősorban a helyben élők érdekeit, a helyi gazdaságot segíti. Csak olyan idegenforgalmi fejlesztéseket tartunk támogatásra érdemesnek, amelyek nem veszélyeztetnek védett természeti értéket, és alacsonyabb környezetterheléssel, megújuló energiaforrások használatával, környezetkímélő közlekedési megoldásokkal valósulnak meg.

Beton- és acélmonstrumok felépítése helyett az idegenforgalmi és kulturális programkínálat fejlesztésébe, a komplex szolgáltatások és turisztikai csomagok kialakításába kell fektetni – az LMP szerint ez szolgálja a hazai adófizetők és a magyar gazdaság érdekeit.

Csiba Katalin
szóvivő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás