Hirdetés
(X)

Ma is sokan hisznek helytelenül abban, hogy egy ablak vagy tetőtéri ablak minőségének meghatározásában csak az üvegrétegek száma mérvadó. Ezzel szemben a tény, hogy egy nyílászáró minőségét mindig több komponens és tulajdonság komplex összessége adja. Vegyünk egy példát, a Roto előszerelt tetőablakait.

Egy épület hőszigetelésének minősége nem egy-egy elem, hanem a szerkezet összességének minőségén múlik. Éppen így ablakválasztáskor sem csupán az ablak egyetlen tulajdonságát érdemes figyelembe venni. Nyílászárók esetén a fő szempont az üvegrétegek száma szokott lenni, de ez, ha közelebbről megvizsgáljuk, kifejezetten félrevezető. Bármilyen nyílászáró vagy tetőtéri ablak szerkezeti felépítéséből adódóan összetettebb, mint hogy annak csak egyetlen eleme pl. az üvegezése – a szakmában gyakran használt – ún. Uw – értékét nézzük.

Mi is az az Uw-érték és mit árul el ez nekünk egy tetőablak esetén?

Az Uw-érték általánosságban egy adott üveganyag egyik fontos tulajdonságára, a hőáteresztési képességére mutat, ami segít a hőszigetelő paramétereinek meghatározásában, megértésében.   Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képesség. Ablakok esetében ez a szám viszont a teljes egységre, mint például a Roto-nál a már a gyárban előszerelt, beépítéshez előkészített termékre vonatkozik a kicsomagolás pillanatában. A teljes egységcsomag természetesen az üvegen túl tartalmazza az ablak, illetve annak szakszerű beillesztéséhez szükséges összes alkotóegységét (tokszerkezet). A Roto esetében itt érdemes megemlíteni, hogy az alkotóelemek, főként a tokszerkezet, már a dobozból kivéve igencsak masszívnak látszik.

Mikor kezdjük az utcát fűteni?

A közhiedelemmel ellentétben a meleg nem feltétlenül a tetőablakon szökik ki. Tapasztalatok szerint a probléma forrása elsősorban a beépítés hibáira vezethető vissza. A másik probléma, ha az üveg hőszigetelő képessége magasan felülmúlja a tokszerkezet azonos képességét, így már maga az ablak egy ún. „hőhíd”. De ha a tetőtéri ablak teljes szerkezetét tekintve kiváló értékekkel rendelkezik és egy olyan tetőbe kerül, amelynek a hőszigetelő képessége sokkal rosszabb, szinte kidobott pénz a tetőablak-csere.

Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy az épület elkezd a páralecsapódások miatt penészesedni. Ez a jelenség azért és akkor alakulhat ki, amikor a rossz illeszkedés miatt ún. hőhíd keletkezik – ez jelenti magának az ablakszerkezetnek és a körülötte lévő falkörnyezetnek lehűlését, ami miatt a benti hideg felületeken a pára lecsapódik. Ugyanígy igaz az is hogy megfelelő üvegezésű ablakok mellett is képes kiszökni a meleg, hiszen ennek kedvez a rossz illeszkedés.

Tetőablak jól átgondolva, előszerelve

Természetesen a Roto tetőablakinak teljes szerkezetére vonatkoznak a megadott, és kifejezetten jó értékek, de nem csak a gyártás minősége az egyetlen, amit figyelembe kell venni. A Roto nagy figyelmet fordít a szakszerű kivitelezésre és a hosszútávú jó működésre is. A Roto tetőablakaikhoz tartozó tokok saját gyártású vasalatokkal és külön hőszigeteléssel szereltek, továbbá plusz pozitívum, hogy azok a beépítés hatékonyabbá és pontossá tételének érdekében gyárilag előkészítettek, előszereltek.

A Roto-nál számos opció közül választhatunk.

Akár a Standard 2 réteges üvegezésű, akár a Comfort (R6/R8) csomagból – amelyek edzett, illetve ragasztott biztonsági üveggel is elérhetők. Abban az esetben, ha nagy mértékű hőtartást szeretnénk elérni, úgy a 3-rétegű Standard, Comfort és Premium kategóriákból is választhatunk. A Roto termékpalettáján ezen kívül további olyan kiegészítő megoldásokat találunk, melyekkel fokozható az energiahatékonyság: szintén ezen szempontot előtérbe helyezve kerültek a választékba a Roto tetőablakokhoz maximálisan illeszkedő hővédő rolók, illetve redőnyök.

Bővebb információért és energiamegtakarítási tippekért látogasson el a Roto hivatalos oldalára: Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás