Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Két hete él a szerződés a Sajót érő szennyezés megszüntetésére, de egyelőre nem tapasztalt változást a helyszínt felkereső Orosz Örs szlovákiai magyar politikus. Azaz egyet mégis: felszereltek egy új sorompót.

Továbbra sem látni változást a Sajón – állítja Orosz Örs szlovákiai magyar politikus mai  Facebookon közzétett videójában. A folyóba immár 107. napja folyik az egykori felsősajói vasércbánya szennyezett vize, ami miatt jelentős szakaszon kipusztult az élővilág.

A jelentős vas-oxid-, cink- és arzéntartalmú szennyezés nyomait már a folyó hazai szakaszán is megtalálták, a Greenpeace Magyarország az üledékben határérték feletti arzéntartalmat mért.

A szlovák hatóságok két hete kötöttek szerződést a bányamentőkkel a szennyezés megszüntetésére, úgy, hogy elterelik a bányába bejutó vízfolyásokat, hogy azok ne mossák ki a szennyezést. Ettől 80 százalékos sikert várnak. A munkálatoknak azonban egyelőre csupán egy eredményét látni Orosz videója alapján, amit a szennyezett bányavíz kifolyásának helyszínére vezető földútnál készített.

Fölszereltek ide egy sorompót, hogy ne lehessen lemenni a helyszínre, és ne lehessen megnézni, hogy hányadán állnak a munkálatokkal – mondta a politikus, aki szerint a folyót több helyszínen is megnézték, és semmi változást nem tapasztaltak, vöröslik a szennyezéstől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás