Hirdetés

A davosi Világgazdasági fórumon három évre szóló megállapodást írt alá a biológiai változatosság témakörében a legnagyobb német energiaszolgáltató cég, az RWE, illetve az IUCN. A megállapodás célja az, hogy a biológiai változatosság fenntartása még jobban megjelenjen a cég üzleti döntéseiben.

„Egyre népesebbé és városiasabbá váló világunkban folyamatosan nő az energiaigény.” – mondta Julia Marton-Lefevre, az IUCN vezérigazgatója. Ugyanakkor minden korábbinál gyorsabban csökken a biológiai változatosság. Hogyan tudjuk fedezni a jelenlegi és jövőbeni energiaszükségletünket anélkül, hogy a természetet, életünk forrását veszélyeztetnénk. Ez az a kihívás, amivel az IUCN és az RWE közösen foglalkozik majd.”

Az IUCN tevékenysége három fő területre irányul: a természet értékelése és fenntartása, hatékony és méltányos irányítás a természet hasznosításában, a természetből eredő megoldások alkalmazása a klímaváltozás, az élelmiszerhelyzet, illetve a fejlesztés globális problémáival kapcsolatban. Az RWE-nek gazdag tapasztalata van az ökológiai rendszerek védelmében és helyreállításában, különösen a meghatározó vállalkozási területein, mint például az energiaszolgáltató hálózatok működtetése, vagy az olaj- és lignitkitermelés.

A megállapodás célja az, hogy egyesítse az IUCN részéről a tapasztalatot a természet megőrzésében, a szakértőkkel, a természetvédelemmel foglalkozó nem kormányzati szervezetekkel, illetve az állami szervekkel kialakult kapcsolatrendszert, az RWE részéről pedig az üzleti tudást, a felszíni energiavállalkozásokat, illetve a cselekvési lehetőségeket. Mintaprojektek keretében értékelik az energiaipari tevékenység hatását az ökológiai rendszerekre és annak a lehetőségét, hogy a technológiát az adott hely biológiai változatosság megőrzéséhez igazodva válasszák ki. A lehetséges kezdeményezések között szerepel többek között a nyílt tengeri szélenergia-termelés az Északi tengeren, illetve napenergia Észak-Afrikában.

„Az IUCN nagy elismertségnek örvend a természetvédő szervezetek, kormányok, tudományos intézmények és vállalatok körében. A természet és a természeti források megőrzésének nemzetközi hatósága.” – mondja Peter Terium az RWE AG vezérigazgatója.
„Az RWE részére ez az együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy a terület fontos szereplőjétől tanuljon, és elérje a jobb fenntarthatósággal kapcsolatos céljait. Ahol csak lehetőségünk nyílik rá, minden lehetséges módon igyekszünk megőrizni és javítani az őshonos növények és állatok élőhelyeit.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás