Hirdetés
greenfo/MTI

Palkovics László szerint csak 2050-re szabadul meg a külföldi gázfüggőségtől Magyarország. Addigra egyharmadára csökkentjük a felhasznált, jelenleg zömében Oroszországból importált földgáz mennyiségét – mondta a miniszter. Szélstop, napelem likvidálás. Így nem.

Magyarország a következő mintegy harminc évben el akarja érni, hogy az ország ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente, szemben a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterrel. 2050-re az ország területén termelt, nem fosszilis eredetű energia segítségével csökkenhetne jelentősen kitettsége a külföldről érkező gáztól – jelentette ki a technológiai és ipari miniszter tegnap Brüsszelben.

Palkovics László magyar újságírókkal közölte, a tervek szerint a többségében, mintegy 70 százalékban gázzal üzemeltetett távfűtési rendszereket teljes mértékben geotermikus energia váltaná fel, de stratégia készült a biomassza-tüzelésű energia előállítására is.

A megvalósítás alatt álló magyar tervek tehát a környezetet sokkal kevésbé terhelő, hazai előállítású energiaforrásokról szólnak – hangsúlyozta Palkovics.

Az európai uniós tagországok környezetvédelemért felelős minisztereinek tegnap délelőtti luxembourgi ülésének részleteit ismertetve Palkovics közölte: az EU COP27-es vállalásai, amelyek figyelembe veszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacélokat, megfelelnek a magyar érdekeknek.

Palkovics László elmondta, az energiaügyeket érintően nincs már nyitott kérdés Magyarország és az Európai Bizottság között. Minden olyan követelményt, köztük a megújuló erőforrások használatára vagy a telepített naperőmű-kapacitásra vonatkozó elvárásokat, amelyeket az uniós bizottság támasztott, Magyarország maradéktalanul teljesített. A vállalások megvalósulásának feltétele az, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, amelyeket az uniónak mindehhez biztosítania kell – tette hozzá a technológiai és ipari miniszter. MTI.


Kirúgták az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát
Rapid módon menesztették tisztségéből az egyik brüsszeli magyar diplomatát. Baranyai Gábor nagykövet képviselte a magyar kormányt a Coreper I. munkájában. Ez azt jelenti, hogy olyan területekkel foglalkozott mint például a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az egészségügy, az oktatás vagy éppen az energia. Baranyai Gábor méltánytalannak tartja kirúgását.

Lefújták a napelemes pályázat újraindítását
Mégsem lehet novembertől újra jelentkezni az ingyenmilliókkal kecsegtető napelem támogatásra, lefújták a pályázat második körét. Az újranyitás feltétele az uniós helyreállítási pénzek érkezése – írja Bank360.hu. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye a cinizmus magasiskolája.

A szél után a napenergiát is likvidálná Orbán – konzerválva a drága orosz gázfüggést
A kormány váratlan napelemes jogszabály módosítása nem csak újabb döfés a hazai megújuló szektornak, de az egész 12 éves elhibázott energiapolitikának is látványos bizonyítéka. Az új napelemek hálózati betáplálásának (a megtermelt áram átvételének) tilalma az energiaválság közepén abszurd, de egy évtized dilettáns kormányzati munkája révén előállított helyzet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás