Hirdetés
greenfo/MTI

Kína 2015-ig 35 gigawattra, a jelenlegi négyszeresére növeli napenergiaáram-termelési kapacitását, hogy felvevőpiacot biztosítson a belföldi napelemiparnak. Az USA tavaly vetett ki dömpingvámot a kínai napelemimportra, a világkereslet felét adó Európa pedig a jövő hónapban emeli büntető szintre az importvám mértékét.

A belföldi áramelosztó hálózat kezelője által már korábban bejelentett terv megkapta az Államtanács (a kabinet) támogatását, és ezzel hivatalos kormányprogrammá lépett elő. Az Államtanács tegnapi közleménye szerint az ország évente 10 gigawattal növeli napenergiás áramtermelési kapacitását 2013 és 2015 között. Kína napelemes elektromos energiatermelési kapacitása 2012 végén 8 GW volt.

A terv alapvető fordulatot idézhet elő a napelemek világpiacán, hiszen nemcsak a kínai Suntech Power Holdings Co Ltd és LDK Solar Co Ltd napelemgyártó vállalatok termékei iránt támaszthat keresletet, hanem éppen az olcsó kínai export miatt nehéz helyzetbe került európai és amerikai gyártók termékei iránt is.
Kína évi 45 GW áramtermelési kapacitást képviselő napelemgyártási kapacitással rendelkezik, míg szakértői számítások szerint a globális kapacitás-installációs igény az idén 35 gigawattra tehető. A napelemgyártó ipar világszerte nagy gondokkal küzd a túltermelési kapacitás, a csökkenő állami támogatások és a nemzetközi kereskedelmi viták miatt. A napelemárak néhány év alatt kétharmadával csökkentek a világpiacon.

Az Egyesült Államok tavaly vetett ki dömpingvámot a kínai napelemimportra, a világkereslet felét adó Európa pedig a jövő hónapban emeli büntető szintre az importvám mértékét. Az Államtanács közleményében egyúttal felszólítja a kínai bankokat is, hogy folytassák a nagy és gazdaságosan termelő napelemgyártó vállalatok hitelezését, egyúttal – részletek ismertetése nélkül – közölte, hogy támogatásban fogja részesíteni a napelemes áramtermelést és -fogyasztást.

A kínai áramelosztó hálózatot üzemeltető State Grid Corp mindezidáig tartózkodott napenergia- és szélerőművek termelésének átvételétől az ingadozó betáplálási kapacitás hálózati zavaró hatásai miatt. A nagyfeszültségű és "okos" áramelosztó hálózati berendezések híján az üzemeltető számára gondot jelent az északnyugati, északi és északkeleti megújítható források által termelt elektromos energia eljuttatása is a déli és keleti városi és ipari központokba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás