Hirdetés

Nyírmártonfalván újratelepítették a fákat a lombkorona sétány körül. A katasztrófaturizmus maradhat, mivel a frissen telepített suhángok nem létező lombjai egy jó darabig nem takarnak el semmit. Az átlátszó cikke után minden látható hiányosságot megpróbálnak kijavítani. Érthető, hiszen a fideszes polgármester által elnyert uniós pályázat utófinanszírozású, azaz csak akkor kapja kézhez a 60 milliót, ha mindent rendben találnak.

Az Átlátszó és Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő több mint három hete mutatta be a lombok nélküli lombkorona sétányt, ami egy tarra vágott erdő helyén épült meg. A beruházás hamar az uniós pénzek abszurd elköltésének legújabb emlékműve lett. A nagy felhajtás után gyorsan előkerültek a lomb nélküli fák és az ecsetek – menteni próbálják a helyzetet.

A lombkorona sétány összeköt. Filemon Mihály balra, és Tasó László, lombkorona építő országgyűlési képviselő jobbra 2019-ben (fotó: Facebook / Tasó László)

A projekt Filemon Mihály, fideszes polgármester saját ingatlanán valósult meg, a 60 milliós uniós támogatást magánemberként nyerte el. A rendszerszintű visszaélés gyanúját többek között az veti fel, hogy – amint azt az Átlátszó felkutatta – a környéken másik két fideszes politikus is Filemonéhoz nagyon hasonló lombkorona sétányt épített. A polgármester a botrány után mindent megtesz, hogy elsimítsa az ügyet, ami már az OLAF-hoz (az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz) is eljutott.

Lekenik a sétányt lazúrral

A Debrecentől közel 30 kilométerre lévő kétezres lélekszámú település szélére azért látogatott el az Átlátszó immáron másodjára, mert kíváncsiak voltak, milyen változások történtek az első látogatásunk óta. Szögezzük le, hogy a közbeszerzési értesítő szerint a létesítmény kivitelezését tavaly decemberben befejezték.

A beruházást öt évig kell fenntartani, azonban az már az első látogatásukkor is aggodalomra adott okot, hogy a fenyőből tákolt létesítmény nem volt lekezelve.

Érkezésükkor épp az egyik munkás kap egy kocsiban ülő férfitől eligazítást, aki arra panaszkodik, hogy hirtelen mennyi munka szakadt a nyakukba. Kicsit odébb haladva két férfi munkálkodik a biciklitárolón, amit lazúrral kennek le. A helyszínen lévő munkások szerint semmiféle gyorsulásról nincs szó, állításuk szerint kész sem volt az ösvény, amit márciusban megtekintettünk.

A bizarr történet folytatása az Átlátszón >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás