Hirdetés

Szeptember 1.  Rettegve várt nap ez minden évben és nem azért mert iskolába kell menni. Bárcsak ez lenne a legrémisztőbb dolog a világban: a suli. Sajnos van egy sokkal brutálisabb tevékenység ami szintén szeptember elsején kezdődik, mégpedig a delfinvadászat Japánban.

Egy kisvárosban melynek Taiji a neve, létezik egy öböl amit szögesdróttal vettek körbe és táblák állítják meg az oda merészkedőt. Itt történik ugyanis szeptembertől márciusig a delfinvadászat. Minden nap ebből a kisvárosból indulnak útjukra a delfinvadász hajók, melyek hálókkal kerítik körbe a nyílt vízen talált delfineket és az említett elkerített öbölbe vezetik őket. Itt kiválasztják azokat az egyedeket amelyek különböző akváriumokba kerülnek, hogy az embereket szórakoztassák. A többieket lemészárolják.

Ez a vadászat a Japán Halászati Ügynökség által engedélyezett tevékenység, és csupán egy éves kvóta szabályozza mely fajból mennyit lehet elejteni. A helyi halászok egyesülete hajtja végre a vadászatot évről évre, azoknak a létesítményeknek (akváriumoknak) a támogatásával ahol delfineket tartanak fogságban.

Hogy miért történik a mészárlás?

Azt mondják azért, hogy kielégítsék a Japán emberek delfinhús szükségletét, azonban a delfinhús egyáltalán nem kelendő és csak egy elenyésző kisebbség fogyasztja. Egy másik ok, hogy a halászok a delfineket, bálnákat okolják azért mert az óceánokban kevesebb a hal. Pedig a túlhalászás miatt fogy egyre a hal mennyisége melyre a Japánok – szigetország lévén – erősen rászorulnak. A leggyakoribb érv, hogy ez hagyomány a város életében. Taiji valóban évszázadokig bálnavadász falu volt. Évente néhány bálnát ejtettek csónakok és hálók segítségével, amiből valóban a falu lakosságát etették. Azonban ez a fajta tradicionális bálnavadászat össze sem hasonlítható a mai delfinvadászattal mely az 1960-as években kezdődött. Motorcsónakokkal több száz delfint ejteni egyszerre, hogy néhányat eladjanak vaskos profitért azt mutatja, hogy a fogságba ejtés az igazi motiváció. Egy megölt delfin húsáért mindösszesen néhány száz dollárt kap a halász, de egy akvárium a kiválasztott delfinért több ezer dollárt fizet. Egy fogságban élő delfin ami betanított trükkökkel szórakoztatja a látogatókat, az élete során több százezer dollárt keres az akváriumnak, így világos, hogy a Taiji-ban évről évre beköszöntő delfinvadász szezon igazából egy üzleti tevékenység nem pedig a helyi lakosok életben maradásához szükséges.

Ha az nem lenne elég, hogy intelligens állatokat százával brutális módon minden évben lemészárolnak a húsukért, rá adásul a delfinhús olyan mértékben szennyezett higannyal, hogy az az ember számára ártalmas. Egy nemzetközi kutatás kimutatta, hogy általánosságban 5x nagyobb a delfinhúsban lévő higany koncentráció a megengedettnél, de találtak már delfinhúsban 1000x nagyobb koncentrációt is. Mi erre a megoldás? Nem tüntetik fel a csomagoláson, hogy delfinhús.

2009-ben egy dokumentumfilm is készült az öbölről The Cove (Az Öböl) címmel amely 2010-ben elnyerte a Legjobb Dokumentumfilmért járó Oscar díjat. A film kendőzetlenül mutatja be a valóságot a delfinvadászat brutalitását.

Magyarországnak nincs tengerpartja, a halászást csupán folyókban és tavakban gyakoroljuk ahol nem élnek vízi emlősök mint a delfinek vagy bálnák, így a tenger gyümölcseivel csak nyaraláskor vagy a szupermarketek polcain találkozhatunk. Mégis fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk vele, hogy mi történik abban az öbölben. Delfináriumok nem csak Amerikában vannak, Európában több helyen is találkozhatunk ezekkel a létesítményekkel, így ha nyaralásunk alkalmával meglátogatnánk egy ilyen akváriumot, jusson eszünkbe, hogy igazából a jegy megvásárlásával ezeknek az intelligens állatoknak a mészárlását szponzoráljuk.

https://www.dolphinproject.com/take-action/take-the-pledge-not-to-buy-a-ticket-to-a-dolphin-show/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás