Hirdetés

„Felháborító esettel találkoztam: az utóbbi időben méltán népszerű Országos Kéktúra útvonalát a Sirok–Szarvaskő szakaszon Bátor mellett másfél hónapra lezárták vadászat miatt, ezt követően pedig 3,5 hónapig csak napi 3 óra hosszat használható ez a szakasz” – számolt be a Telex egyik olvasója.

A Telexnek küldött e-mailjéhez egy fotót is csatolt, amelyen egy tábla látható. Ezen egyebek közt az olvasható, hogy a túraútvonal által körbevett 250 hektáros erdőtömb magántulajdon, ahol tervszerű erdő- és vadgazdálkodási tevékenység zajlik, a terület vadászatra jogosultja az erdőgazdálkodó hozzájárulásával korlátozza az erdő látogatását: tervei szerint szeptember 1. és október 15. között senki nem látogathatná a túraútvonalat, október 16. és január 31. között pedig csak 10 és 15 óra között engedélyezi. A vadász azt is leírta, hogy semmilyen felelősséget nem vállalnak, ha a korlátozás be nem tartása miatt baleset történik.
A tábla a túrázók jelentős részéből nagy felháborodást váltott ki, ezért a Telex megkereste a Magyar Természetjáró Szövetséget, hogy van-e tudomásuk a korlátozásról, és azt jogosan teszi-e a vadász. A válasz az volt, hogy a táblát le is szedték.  Kiderült ugyanis, hogy a földút, amin a Kéktúra is halad az érintett területen, nem tartozik a két oldalán elhelyezkedő erdőtaghoz, amelyre kiterjed a helyi vadász vadászati joga. Az erdőtörvény szerint a vadászatra jogosult a vadászat időtartamára valóban korlátozhatja az erdő használatát, csakhogy az érintett út nem erdő, így aztán a törvény sem vonatkozik rá.

A lap megjegyzi, hogy bár ez az eset rendeződött, a helyzet rámutat rá, hogy az erdők közjóléti és vadászati használatának összehangolása nincs megnyugtatóan megoldva.

Természetjáró oldalon megpróbálják összeszedni, hogy az aktuális időszak alatt milyen erdőlátogatási tilalmak érvényesek, de rengeteg kisebb vadásztársaság nem jelenti le ezeket. Így egy túrázó teljesen váratlanul belefuthat olyan helyzetbe, hogy hetekre előre eltervezett túráját egy random korlátozás miatt meg kell szakítania.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás