Hirdetés

A napokban elindult Európa legnagyobb villamosenergia-tároló komplexuma Angliában. Az S&C Electric Europe, a Samsung és a Younicos vállalatok társulásával éltre hívott projekt eredménye, a 6MW kapacitású, teljesen automatizált működésű energiatároló célja hogy közelebb vigye az Egyesült Királyság energiahálózatát a nemzeti klímavállalások teljesítéséhez.

Az előzetes számítások szerint ezt 6 millió fonttal – mintegy 2,3 milliárd forinttal – olcsóbban fogja megtenni, mint ahogyan azt a hagyományos rendszerelemek telepítésével meg lehetett volna oldani.  A 18,7 millió font – körülbelül 8 milliárd forint – összköltségvetésű projekt fő beszállítója az S&C Electric Europe, amely elsődleges tevékenysége hasonló energiatároló projektek grundolása világszerte. A berlini székhelyű Younicos egy saját fejlesztésű intelligens szoftvert és kiegészítő alkalmazásait szállította a projekthez, míg a Samsung a technikai berendezések egy részének biztosításáért felelt.

A frissen felavatott komplexum elsősorban a frekvencia-szabályozásért és a hiányzó kapacitások pótlásáért felel majd a hálózaton, a fejlesztők reményei szerint erőforrás- és költséghatékonyabb módon, mint azt a gyorsindítású, fosszilis alapon működő erőművek tennék. Ráadásul a tárolókapacitások bővítik az időjárásfüggő termelő eszközök integrálását a hálózatba.

A projekt további előnye, hogy számtalan olyan lehetőség és szolgáltatás tesztelésére nyújt majd gyakorlati lehetőséget, amelyet máskülönben csak kis méretben lehetne modellezni. A szakértők meggyőződése szerint az ilyen komplexumok nem csak helyben, de az országos hálózat szintjén is számtalan lehetőséget tartogatnak majd a rendszer egyensúlyának megőrzésére. A tapasztalatokat pedig más projekteknél lehet majd felhasználni.  Az energiatároló amellett, hogy az áramellátást a fogyasztói igényekhez igazítja és tárolja az adott pillanatban „felesleges” áramot, illetve igény esetén betáplálja azt a hálózatba, a megújuló alapon termelő erőművek termelésének kiegyenlítésében fog kiemelkedő szerepet játszani.  És elsősorban ez utóbbi tulajdonsága miatt lehet roppant értékes a mostani projekt a jövő villamosenergia-hálózatainak alakításában. A jövő ugyanis az energetikában meggyőződésem szerint két dologról fog szólni: a megújuló energiaforrásokról és az okos hálózatok elterjedéséről. Okos hálózat pedig nem létezhet megfelelő tartalék és/vagy tároló kapacitások nélkül. Okos hálózatok nélkül viszont korlátos lesz az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokon alapuló termelőkapacitások térhódítása. Éppen emiatt, hasonló megfontolások mentén a Magyar Villamos Művek is dolgozik egy energiatárolási pilot projekten, amelynek célja egy 10 megawatt kapacitású „akkumulátor” megalkotása és integrálása a magyar villamosenergia-rendszerbe.

Villamosenergia-tárolásra természetesen lenne más megoldás is, az egyik legjobb talán a szivattyús-tározós erőmű. Erről egy egész tűrhető összefoglaló itt olvasható, kár, hogy nem lesz belőle semmi idehaza. Márpedig ez esetben maradnak a kémiai elven működő megoldások – írta blogjában Ifj. Chikán Attila.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás