Hirdetés

Kormányzati szervekkel folytatott többszöri levélváltás nyomán súlyos aggodalomra ad okot a világörökségi várományos Molnár János-barlang sorsa. Az LMP ha kell, feljelentéssel akadályozza meg a természetkárosítást.

Az LMP felszólítja  – a sajtóban csak "megtekintésügyi" miniszterként nevezett –   Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy tekintsen le a mélybe, és haladéktalanul indítson felügyeleti vizsgálatot a Molnár János barlang ügyében. Amennyiben a természeti értékek kellő védelme nélkül kívánja a DINPI hasznosítani a Molnár János-barlangot az LMP feljelentést fog tenni.

Bár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) területén több mint 1450 barlang található, vagyonkezelési koncepciójuk nem is foglalkozik velük. Nem számít, hogy a Molnár János-barlang fokozottan védett, és ennek megfelelően kellene kezelni. Nem térképezték fel, nem készült állapotfelmérés, nincs monitoring, nincs kezelési terv. Szakértők a barlangban a világon egyedül itt élő fajokat találtak, a DINPI mégsem tett semmit a természeti értékek feltárása és megőrzése érdekében. Ezzel szemben úgy kért és kapott engedélyt a barlang hasznosítására, hogy meg sem vizsgálták, ez veszélyezteti-e az értékek védelmét?

A DINPI nem is rendelkezik azon feltételekkel, amelyek akár a megőrzéshez, akár a hasznosításhoz szükségesek. Sem felszerelése, sem e téren képzett és gyakorlattal rendelkező munkatársa nincs. Ráadásul most vállalkozóknak kívánja hasznosításra átadni, méltatlanul alacsony áron, miközben ellenőrizni sem tudja, hogy mi folyik a barlangban. Márpedig a tervezett barlangi búvártanfolyamok, bemutató merülések nem férnek össze a hely törvények biztosította védelmi előírásaival. Vajon kik lesznek ennek a közösségi vagyonnak az egyéni haszonélvezői? – teszi fel a kérdést a párt tegnapi közleményében.

Kapcsolódó anyagok:

Mutyi gyanú a Molnár János-barlangnál

Világörökségi várományos helyszín egy budapesti albérlet áráért?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás