Hirdetés

Nem oldják fel a katasztrófahelyzetet abban a michigani városban, ahol ólomszennyezés miatt tavaly leállították a vízszolgáltatást. A százezres Flintben másfél évig olyan szennyezett vizet használtak, amely a csatornahálózatot is tönkre tette.

A városban több száz megbetegedés volt, ami az ivóvízben lévő nehézfémekhez kapcsolható. Az elszegényedett település lakói legalább másfél éven keresztül ólmos, szennyezett vizet ittak. „Ez a saját országunk, a saját honfitársaink, kötelességünk segíteni. Ez Amerika, és nem hagyjuk magukra a testvéreinket” – mondta egy szerelő, Ben Ranger, aki nemsokára már egy helyi család lakásában szereli a víztisztító berendezést.
A michigani város 2014-ben kis híján csődbe ment. Hogy spóroljanak, felmondták a szerződést a detroiti közműcéggel és a helyi folyó vizét kezdték használni. Ez olyan szennyezett, hogy még a közeli GM-autógyárban sem használják, mert káros a motoralkatrészekre. A flinti városvezetés mégis egy éven át tudta titkolni a helyi lakosság előtt, hogy mérgező vizet isznak. „Saját pénzből végeztettem harminc vizsgálatot a virginiai műszaki egyetemmel. Megállapították, hogy átlagosan 2500 milliárdod részecske van a vízben, a rekordérték pedig 13 500. A törvény szerint minden folyadék veszélyes hulladéknak számít 5000 részecske fölött, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy miért lett a fiamnak ólommérgezése. Ehhez képest a városvezetés és a környezetvédelmi hivatal még mindig azt állítja, hogy az ivóvíz biztonságos volt, a kormányzati szervek pedig hallgatnak” – panaszkodik egy helyi lakos, Lee Anne Walters.

A botrány miatt már tavaly októberben visszakapcsolták a drágább, de megbízható detroiti vízszolgáltatást. Időközben viszont a vegyi anyagokkal szennyezett víz a város csatornahálózatát is tönkretette, ezért továbbra is ihatatlan a csapvíz. Flint egyébként szinte kizárólag feketék lakta város, sokak szerint ezért nem törődött senki a szennyezéssel, annak ellenére hogy a nehézfémek visszafordíthatatlan agykárosodást okoznak.

    Nézze meg a hirTV videóját

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás